Tuesday, September 28, 2010

Asam Rebus Ikan Parang


Bahan-Bahannya:

3 potong ikan parang

1 keping asam keping

Garam secukupnya

3 batang serai – dititik

1 labu bawang besar- dipotong 8

Air secukupnya

Bahan Kisar -

1 inci halia

6 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 biji tomato masak

1 labu bawang merah

½ inci lengkuas

15 biji cili kering

6 biji cili api

3 biji cili merah

Caranya:

1. Dalam periuk, masak bahan kisar bersama air, asam keping, serai yang dititik sehingga mendidih

2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana (5 – 10 minit)

3. Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

Resepi Siput Sedut Masak Cili Api


Resepi Siput Sedut Masak Cili Api

by Resepi Masakan Melayu on Saturday, 25 September 2010 at 20:13

Bahan Utama:

1 kg siput sedut - potong belakangnya dan bersihkan

2 cawan santan cair

2 santan pekat

1 biji ubi keladi - potong kecil dan rebus

1 helai daun kunyit - disiat

Bahan Kisar:

20 tangkai cili api - tambah atau kurangkan ikut citarasa pedas

3 ulas bawang kecil

1 sudu garam kasar/ secukup rasa

1 inci kunyit hidup/ 1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Penyediaan:

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk. Panaskan atas api kecil sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.

2. Masukkan santan pekat sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.sekali lagi.

3. Angkat dan hidangkan bersama nasi.

bubur som-som

Bahan-Bahan:

Daun pisang secukupnya

5 cawan santan daripada sebiji kelapa

2 ½ cawan tepung beras

1 ½ cawan gula pasir

¼ sudu teh garam

Cara Memasak:

1. Daun pisang dipotong seperti untuk membuat lepat. Layur daun itu terlebih dahulu.

2. Satukan santan, tepung beras, gula dan garam di dalam kuali. Kacau tanpa henti di atas api perlahan hingga kental. Angkat dan ketepikan.

3. Ambil 1 sudu besar adunan tadi, letakkan di tengah daun pisang dan bungkus seperti membungkus lepat.

4. Kukus 15 minit sebelum dihidangkan. 

bubur som2

Ais Krim Goreng


Bahan-Bahan:

Aiskrim (perisa ikut suka)

Roti Gardenia

Pencetak kuih karipap

Caranya:

1. Ceduk aiskrim dengan sudu dan letakkan di tengah-tengah kepingan roti.

2. Ambil pencetak kuih karipap, dan kepitkan pada roti yang dah diletak aiskrim tadi.

3. Kikis lebihan roti yang terkeluar dari pencetak kuih.

4. Apabila sudah siap, masukkan ke dalam bekas dan terus masukkan ia ke dalam freezer. Biarkan semalaman.

5. Untuk menggoreng, pastikan minyak benar-benar panas sebelum menggoreng aiskrim bersalut roti tadi. Keluarkan aiskrim bersalut roti dari freezer dan gorengkan ia hingga kekuningan dan bangkit cepat-cepat untuk elak aiskrim cair.

Thursday, September 16, 2010

Nasi Pelangi Bandar Hilir


bahan-bahan:

3 kg beras basmathi
1.5 liter minyak masak
400 gm bawang merah
150 gm halia
150 gm bawang putih
20 gm kulit kayu manis
15 gm jintan manis
10 gm buah pelaga
3 gm pewarna merah
3 gm pewarna kuning
3 gm pewarna oren
80 gm garam
50 gm serbuk perasa ayam
2 sudu besar rempah beriani


cara:
Basuh beras dan tus airnya. Kisar halus bawang merah, bawang putih dan halia.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan rempah beriani, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, garam dan serbuk perasa ayam.

Masukkan air mengikut sukatan beras. Jika tiga kg beras bersamaan dengan tiga mangkuk, bubuh air sebanyak tiga mangkuk juga.

Apabila air mendidih barulah dimasukkan beras.

Tutup periuk dan biarkan ia kering. Masukkan pewarna satu demi satu. Biar ia masak.

Resepi Pajeri Terung


Bahan-Bahannya:

  • 3 biji terung panjang
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah atau 1/2 biji bawang besar
  • Minyak untuk menumis
  • 3-4 biji belimbing buluh(pilihan saja)
  • 3-4 biji lada hijau(pilihan saja)
  • 1/4 keping gula melaka
  • Garam secukup rasa

Caranya:

  1. Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
  2. Terung pula, potong dua dan setiap bahagian itu belah empat tetapi jangan sampai terputus
  3. Tumis bahan blend tadi dengan rempah kari, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan santan dan biarkan sampai mendidih.
  5. Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
  6. Rasakan masin manisnya. Kalau ada yang terkurang bolehlah ditambah.

Mee Bandung Muar


Bahan-Bahan:

1 kg mee kuning

10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)

1 labu bawang putih (diketuk)

5 biji bawang merah

½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (Boleh juga guna sotong rendam, rebus juga)

½ cawan udang hidup

1 cawan daging rebus (dipotong nipis)

Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)

Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)

¾ - 1 cawan gula pasir

3 - 4 cawan air rebusan daging

1 sudu makan sos tiram

Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis

Lain lain perencah - daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut citarasa anda.

Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

NOTA:

Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam. Oleh itu jangan masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya.

Cara Memasak:

  1. Blend cili kering, udang kering dan air rebusannya, gula, bawang putih dan bawang merah.
  2. Pijarkan sedikit minyak di dalam kuali
  3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Jangan sampai garing.
  4. Masukkan sos tiram
  5. Masukkan udang dan daging rebus
  6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Untuk Menghidang:

  1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
  2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
  3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
  4. Masukkan ke dalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika anda suka.
  5. Hidangkan.



KERABU BUAH KUINI


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji buah kuini yang masak ranum
1 biji bawang besar hiris halus2
1 1/3 cawan santan
3/4 camca besar lada hitam biji, tumbuk halus
1 inci belacan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Buah kuini dicuci bersih, kupas dan hiris halus isinya, letak dalam mangkuk, masukkan sekali bawang hiris dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Lada hitam ditumbuk halus, masukkan ke dalam santan tadi dan masukkan juga belacan hancur kan belacan tadi sehingga larut, tambah sedikit garam dan gula, kacau rata.
  3. Tuang dalam hirisan buah kuini + bawang hiris tadi, gaul rata dan sejukkan dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dihidangkan......

HOT CROSS BUNS


BAHAN DOH ROTI :-)
250 g tepung roti
35 g gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar susu tepung
1/8 camca teh serbuk kayu manis
1/2 camca teh bread improver (optional)
1/2 camca teh bread softerner (optional)
2 camca teh instant yeast (mauripan)
100 mk air suam
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
25 g mentega
70 g kismis
30 g halwa kulit limau (optional)

BAHAN PES :-)
30 g tepung gandum
3/4 camca besar minyak masak
30 ml air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan yeast dalam air suam, kacau rata dan biar berbuih. Sementara itu, satukan tepung roti, gula halus, garam, susu tepung, serbuk kulit kayu manis, bread improver/softerner dan bancuhan yeast dgn air suam tadi, gaul rata dan tambah telur dan terus mengadun hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (uli kira2 20 minit, kalau guna tangan). Kemudian, campur kan kismis dan halwa kulit limau, adun hingga rata dalam doh roti. Bulat2kan doh, letak dalam bekas yang telah disapu sedikit minyak, tutup dengan plastik cling dan perap 45 minit - 1 jam, hingga naik. KAEDAH LAIN:- Satukan semua bahan doh roti dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on", tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara dan bahagikan kepada 12 bahagian sama besar, bulat2kan setiap doh tadi dan susun dalam dulang pembakar yang telah disapu dengan sedikit mentega. Biar ia naik selama 45 minit.
  3. Sementara itu, satukan bahan2 pes dan kacau rata hingga menjadi pes yang licin, biar kan sebentar. Masukkan pes tadi dalam beg plastik yang bersih dan gunting bucunya sedikit. Sapu roti tadi dengan telur kemudian paipkan cross (palang) pada atas setiap roti. Bakar dalam oven pasa suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kepeerangan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...

IKAN TAUCHO PEDAS


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong jenis besar
2 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji cili hijau, hiris serong
1 batang leek, dikerat2 dan rendam
1 camca besar sos tiram
1/2 inci halia, diketuk
2 camca besar cili kisar
1 1/2 camca besar taucho
1/2 camca teh gula
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak, jangan terlalu garing, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawag besar, halia, bawang putih hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah taucho dan sos tiram, kacau dan tuang air.
  3. Bila mendidih, tambah gula, cili hijau, leek(toskan dahulu) dan ikan goreng tadi, gaul rata, kecilkan api dan masak hingga kuah pekat sedikit, jika suka berkuah, boleh tambah sedikit lagi air. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

Sunday, September 12, 2010

Resepi Rendang Kerang


BAHAN-BAHAN:

Bahan A ( dikisar)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
50 gram lengkuas
50 gram kunyit hidup
50 gram halia
sedikit cili padi
100 gram cili kering
1 sudu garam kasar

Bahan B
1 kg kerang - rebus & buang kulit
50 gram jintan manis
200 gram santan
100 gram kerisik
1 helai daun kunyit – hiris halus (jika suka)



Cara Penyediaan:

1. Masukkan kesemua bahan A ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
2. Masuukan jintan manis, santan dan kerisik. Gaul rata.
3. Setelah terbit minyak, masukkan kerang dan daun kunyit. Gaul rata sehingga masak.
4. Rasa garam, jika kurang masin tambah sedikit garam halus. Masak hingga kering jika suka. Sedia untuk dihidangkan.

Abok-abok Sagu


bahan-bahan:

-1 kg kelapa parut
-(sudah dikupas kulitnya)
-500g sagu biji
-Garam halus
dan Gula melaka secukupnya
-daun pisang(dilayur)
-Lidi secukupnya


Cara Membuatnya

1 Basuh sagu biji.Tapis dan biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.


Kemudian boleh dihidangkan diwaktu petang.

ROTI GULUNG


ROTI GULUNG

Bahan Roti

roti sandwich secukupnya
telur [pukul sebati]
breadcrumb
500 ml minyak k [untuk menggoreng]

Bahan Inti
1 mangkuk isi ayam [potong dadu kecil]
10 tangkai kacang buncis [potong kecil]
1 batang carrot [sagat/parut kasar]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 ulas bawang putih [cincang halus]
2 tangkai cili merah [cincang kasar]
1 pokok daun bawang [racik kasar]
1 s/b lada hitam [tumbuk halus]
2 s/b minyak
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan lada hitam. Kacau rata. Masak sehingga lembut.
3. Masukkan kacang buncis, carrot, lada merah dan garam. Kacau rata.
4. Bila dah masak masukkan tutup api dan masukkan daun bawang. Kacau rata. Masukkan dalam mangkuk.
5. Roti digelek nipis. Letakkan inti dan gulung.
6. Celupkan gulungan roti dalam telur yg telah dipukul.
7. Golekkan dalam breadcrumb.
8. Gorengkan dengan api sederhana sehingga kuning keemasan.
9. Angkat dan toskan.
10 Hidangkan dengan sos cili.

Super Yummy Breakfast Pancakes


Bahan:-
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 2 sb. gula kastor
  • secubit garam
  • 2 biji telor, diasingkan
  • 75 ml susu segar (*akak tambah sikit jd 85 ml)
  • 1 sb. minyak sayur
  • 1/2 sk. esen vanila

Cara-Cara:-

  1. Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan, masukkan gula dan garam. Gaul rata.
  2. Buat lubang di tengah tepung, masukkan kuning telor, suus segar dan esen vanila dan minyak.
  3. Kacau rata dengan whisk hingga sebati.
  4. Pukul putih telor dalam bekas yang bersih dan kering hingga bertanduk (stiff)
  5. Masukkan 1/4 bahagian putih telor ke dalam adunan tepung tadi dan sebatikan untuk meringankan adunan. Kemudian masukkan lebihan putih telor dan kacau balik perlahan-lahan.
  6. Panaskan non stick pan dan sapukan sedikit minyak, guna api perlahan.
  7. Letakkan 2 sudu besar adunan di tengah pan. (biarkan jarak 2 cm di antara tepi pan).
  8. Bila telah nampak menggelembung, terbalikkan pancake dan masak lagi sebelah bahagian. Biarkan kedua2nya masak keperangan.
  9. Hidangkan panas-panas dengan filling atau syrup kegemaran.

STRAWBERRY SHAKE


STRAWBERRY SHAKE

Bahan:- (sukatan 1 gelas - nak lebih, gandakan sukatan)
  • 200 ml susu segar (yang betul2 sejuk)
  • 1 sudu besar gula
  • 200 gm buah strawberi segar
  • setitik dua esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Bersihkan strawberi dan belah dua.
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
  3. Kisar hingga buah strawberi halus.
  4. Tuang ke dalam gelas dan siap untuk diminum.
# tambahkan ketulan ais jika suka. Senangkan??

BISKUT BADAM RANGUP

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 150 g mentega
  • 100 g gula aising
  • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 100 g tepung gandum*
  • 100 g tepung kastard*
  • 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
  • 50 g serbuk badam
  • 50 g tepung gandum (extra)
UNTUK HIASAN:-)
  • 1 kuning telur
  • Badam cincang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
  3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...



Bingka Ubi



BINGKA UBI
Resepi: Anggaran Sendiri

Bahan:-
  • 500 gm ubi kayu yang telah diparut.
  • 1 keping gula melaka - dicincang kecil2
  • 1/3 cawan gula merah/gula pasir
  • 1 1/3 cawan santan pekat
  • 1 biji telor - dipukul sikit
  • beberapa helai daun pandan
Cara Memasak:-
  1. Perah ubi biar keluar airnya di dalam bekas. Biarkan hening dan sagu mendap. Bila air telah jernih, buangkan airnya dan campurkan sagu yang mendap ke dalam parutan ubi tadi.
  2. Sementara itu, masak santan, gula merah, gula melaka dan daun pandan hingga gula larut sekejap. Tapiskan.
  3. Campurkan ke dalam parutan ubi tadi.
  4. Masukkan telor dan gaul semuanya biar rata dan mesra.
  5. Lenserkan loyang dan tuangkan adunan ubi. Ratakan.
  6. Bakar selama 1 jam pada suhu 170 C sehingga ubi masak dengan api bawah. Kemudian lebihkan +- 30 minit lg dengan api atas dan bawah pulak. Bakar hingga agak berkerak kalau suka.
  7. Sejukkan pada suhu bilik baru dipotong.

Marble Chocolate Cheese Cake


Bahan A:

  • 180 gm mentega (*akak letak 190 gm)
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) (akak guna gred B je)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)

Bahan B:-

  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A (akak guna gred B jek)
Cara-Cara:-

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
  5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
  9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
  10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.

Thursday, September 2, 2010

Puteri Mandi Mudah & Sedap


Bahan-bahan ( 7-8 org makan )

  • 3 Cawan tepung pulut
  • Sedikit garam
  • Sedikit air untuk jadikan doh
  • Perwarna merah, hijau & oren (buat 4 warna)
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 senduk gula (ikut citarasa)
  • Air untuk larutkan gula
  • Daun pandan

Cara-cara

  1. Campurkan tepung pulut dengan sedikit garam halus.
  2. Masukkan sedikit air (sedikit demi sedikit) dan gaul (dengan tangan yang bersih) sehingga tepung boleh di buat doh.
  3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian & tambah perwarna ke setiap satu bahagian (di sini saya menggunakan perwarna hijau, merah, oren & original doh).
  4. Apabila perwarna dah sebati, bentukkan doh sebesar guli & tekan ditengahnya supaya leper sedikit.
  5. Panaskan air di dalam periuk. Apabila air sudah mendidih, masukkan doh yang telah siap dibentuk tadi.
  6. Apabila doh tadi sudah TERAPUNG, angkat dan asingkan.
  7. Didalam periuk yang lain, panaskan air, gula & daun pandan. Apabila air gula sudah mendidih, buang daun pandan tersebut & tambahkan kelapa parut. Didih sehingga cukup likat (ikut citarasa)
  8. Apabila sudah likat & mendidih, masukkan kesemua puteri mandi tadi & kacau sebati... Siap.... :)


Kari Ikan Kering

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 250 g ikan kurau kering bhgn tulang dan isi - di rendam
  • 10 tangkai cili kering *
  • 1 biji bawang besar *
  • 5 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • segenggam ikan bilis - dicuci
  • 3 lembar daun kari
  • 4 sb serbuk kari ikan dibancuh dgn sedikit air menjadi pes
  • 3 biji kentang - potong 4
  • 1 btg lobak merah - potong ikut suka
  • 8 kcg panjang - kerat 2 inci panjang
  • 1 biji terung - belah 2 dan potong serong
  • 3 biji tomato - belah 4
  • 2 tangkai lada hijau - belah 2
  • 1/2 biji bwg besar,3 ulas bwg putih - dihiris
  • 2 sb kerisik
  • garam,gula,perasa secukup rasa
  • 1/2 cwn air asam
  • minyak utk menumis
  • Air secukupnya
  • 10 biji telur rebus - digoreng hingga berkulit dan kelar2 sedikit

Cara-cara

  1. Kisar halus bahan bertanda*
  2. Panaskan minyak secukupnya dlm periuk dan tumis bahan hiris,daun kari dan ikan bilis hingga layu dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga garing.Tambah sedikit air supaya tk hangit.
  3. Masukkan pula ikan kering, perasa,air asam,kerisik dan kacau hingga rata dan masukkan pula sayur2an bermula dgn yg keras dulu,tambah air secukupnya utk buat kuah dan masak mendidih.
  4. Akhir sekali masukkan telur rebus dan tomato dan kacau sekali dua dan renihkan 10-15 min.

Rendang Pindang


Bahan-Bahannya

Ayam di belah/bersihkan-toskan airnya

5 batang serai

6 ulas bawang merah

6 ulas bawangg putih

1 inci halia

1/2 inci lengkuas

1/2 inci kunyit hidup

4 biji cili api

1 cawan santan

2 keping asam keping

Beberapa helai daun limau

Garam, gula, perasa

5 sudu besar minyak

Cara-Caranya:

1. Kisar semua bahan

2. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing

3. Masukkan santan dan kacau

4.Terus masukan ayam yang telah ditos tadi gaul sebati

5.Masukkan asam keping grm, gula, perasa, daun limau

6.Masak hingga kuah pekat dan sedia dihidang

Sambal Ikan Bilis Cili Padi


Bahan-bahannya:

20 biji cili api digoreng

2 ulas bawang putih digoreng

1 biji bawang besar digoreng

segenggam ikan bilis digoreng

secubit garam

2 biji limau kasturi

Cara-Caranya:

1. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang besar bersama sedikit garam

2. Masukkan ikan bilis, gaulkan dgn sudu, hancur-hancurkan sedikit

3. Perahkan limau kasturi, sedia uuntuk dihidang

Pecal Mangga


Bahan-bahannya:

1 biji mangga muda [500 gm]

1 batang timun dan buangkan biji atau tengahnya

1 batang carrot

2 labu bawang besar

5 biji cili merah

3 biji cili hijau

5 biji ciliapi Daun salad

Bahan Kuah:

1 cawan santan pekat

1 s/b sos ikan

1 s/k gula

2 s/b jus limau

2 s/b lada hitam [tumbuk halus]

2 ekor ikan bakar [ambil isi]

Cara Memasak:

1. Semua bahan sayuran disagat panjang atau dihiriskan halus.

2. Gaulkan semua bahan suapaya rata.

3. Rasakan asam garam dan hidangkan segera

Resepi Putu Piring

Bahan-Bahannya:

2 cawan tepung beras

3/4 sudu garam

150ml air panas

1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih sahaja dan gaul dengan 1/2 sudu teh garam)

1/2 cawan gula melaka (diparut 5-6 helai daun pandan kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8 inci persegi)

Daun pisang digunting 2 inci persegi

CARA MEMASAK

kukuskan kuih ini.

Udang Masak Lemak Belimbing Buluh


Bahan-Bahannya :

4-5 ekor udang segar dan besar

2 sudu chili kering yang sudah di blend

1/2 camt serbuk kunyit

2 biji chili merah ditumbuk

250 ml santan (1/2 biji kelapa)

Beberapa biji belimbing buluh

1/2 camt garam

Sesudu besar gula

Sesenduk minyak masak

Cara-Caranya:

1. Siang udang (Tidak perlu buang kepala, cuma siang kaki dan sesungut sahaja.) Kemudian campur sekeping asam keping dan cuci bersih.

2. Panaskan minyak dan tumis bawang sebentar. Masukkan chili dan kunyit. Gaul-gaulkan selalu. Masukkan garam dan gula.Biarkan sehingga pecah minyak.

3.Masukkan udang,santan dan belimbing. Masak anggaran 10-15 minit sehingga udang masak (kulitnya bertukar warna). Angkat dan hidang.

KERANG MASAK LEMAK


Bahan-Bahannya:

1 1/2 kilo kerang segar

Secawan santan pekat (1/2 biji kelapa)

2-3 batang serai diketuk sehelai daun kunyit dicarik-carik

Segenggam cili padi dihiris (ikut kepedasan masing-masing)

3 ulas bawang merah dihiris nipis

Sesenduk minyak masak

Sesudu teh garam

Cara-Caranya:

1. Bersihkan kerang.Seeloknya berus kulit kerang dengan berus sabut. Cuci bersih bersih.

2.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang dengan cili padi hingga layu. Masukkan serai dan kerang. Gaul-gaulkan dan tutup kuali. Kerang akan menghasilkan airnya sendiri. Jadi jangan tambah air. Masak selama lebih kurang 15 minit, gaul dan balikkan sesekali.

3.Tambahkan santan, garam dan masukkan daun kunyit. Gaul-gaulkan sebentar sekadar melayukan daun kunyit dan angkat. Sedia untuk dihidang dan dimakan.

Kerabu Pegaga


Bahan-Bahannya:

Selonggok pegaga segar

2 sudu kerisik (dari 1/4 biji kelapa)

2 biji chili merah (besar)

1/2 inci belacan

Sebiji bawang besar

Sesudu asam jawa

2 sudu air (untuk buat jus asam jawa pekat)

Sedikit garam



Cara-Caranya:

1. Cuci pegaga kampung dengan sedikit garam kasar.Toskan. (Pilih pegaga kampung bukan pegaga tebal daunnya. Pegaga tebal rasanya pahit sedikit.)

2. Simpulkan sedikit pegaga dan hiris nipis hingga habis semua pegaga

3. Hiris bawang besar nipisnipis.

4. Goreng cili hingga layu. (Jangan dikupas semasa menggoreng).Gunting-guntingkan chili dan tumbuk chili dengan belacan hingga lumat.

5. Campur 2 sudu air dengan sesudu asam jawa. Dapatkan jus pekat dan buangkan biji asam jawa.

6. Campur semua bahan dalam mangkuk, gaul-gaulkan sehingga sebati. Rasa garam, kalau tidak cukup garam, tambah lagi. Sedia untuk dimakan bersama nasi dan lauk lain.

Daging Masak Merah


Bahan-Bahannya:

500 daging (hiris nipis)

5 s/b sos tomato

5 s/b sos cili

Kunyit

Garam

Minyak

Bahan Hiris:

1 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

3 cm halia

2 biji cili merah

2 biji cili hijau

Cara-Caranya:

1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.

2. Panaskan minyak dan masukkan daging. Goreng sehingga lembut.

3. Masukkan sos tomato dan sos cili.

4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.

5. Angkat dan hidang. 

KETUPAT DAUN PALAS


BAHAN-BAHAN

Bahan-Bahannya:

1 kilo beras pulut (lebih kurang 4 3/4 cawan)

4 3/4 cawan santan pekat dan cair

2 sb garam

1 sb gula daun palas secukupnya

Cara-Caranya:

1. Beras pulut dibersihkan dan ditoskan airnya

2. Masukkan santan, garam dan gula. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.

3. Sentiasa kacau pulut supaya tidak melekat di kuali.

4. Apabila pulut telah masak dan tidak melekat di kuali dan kelihatan berminyak, padamkan api dan biarkan suam.

5. Balut menggunakan daun palas yang telah dibuka terlebih dahulu.

6. Kukus di dalam periuk pengukus selama lebih kurang 1 jam.

7. Bila sudah masak, keluarkan ketupat dan sejukkan beberapa jam sebelum dihidang.

8. Anda boleh dapat lebih kurang 40 biji ketupat 

Resepi Ikan Kukus HaliA


BAHAN-BAHAN


1 ekor Ikan Siakap – di bersih

2 inci Halia – di hiris halus

3 biji Bawang merah – di hiris halus

2 ulas Bawang putih – di hiris halus

5-10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik daun ketumbar (dihiris) daun bawang

1/2 biji Lobak merah – di hiris memanjang

2-5 Cendawan shitake – di hiris halus

1 biji Air limau nipis

2 sudu besar Sos Tiram

1 sudu besar Kicap Cair

1 sudu kecil Gula

4 sudu makan Air

Cara-Caranya:

1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.

2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.

3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.

4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.

Resepi Sayur Bendi Goreng Telur


BAHAN-BAHAN

10 - 20 biji bendi (dipotong-potong menyerong)

1 biji telur

1 sudu kecil udang kering (ditumbuk)

2 biji cili merah (dihiris)

3 biji bawang merah (dihiris)

2 ulas bawang putih (dihiris)

1 sudu makan sos tiram

Sedikit garam sedikit serbuk perasa

Cara-Caranya:

1. Tumis bahan hiris hingga layu dan wangi.

2. Kemudian masukkan sos tiram dan sayur bendi.

3. Pecahkan telur di dalam kuali yang mengandungi bendi tadi. Kacau-kacaukan telur tadi hingga hancur.

4. Goreng hingga sayir bendi layu.