Thursday, August 4, 2011

Kuih Bakar

Ini first time buat kuih bakar..pas puasa ni teringin lah pulak nak makan..mcm biasalah kt tpt org ni semuanya kena buat sendiri. Kuih ni saya bakar dalam acuan bulat tapi bila masak, kat bahagian tengah tu tenggelam lah pulak. mungkin loyang yg saya gunakan tu tak sesuai dgn sukatan adunan( loyangnya kecil kot)..walaupun rupanya kureng tapi rasanya mmg sedap..

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat ~ 1 biji kelapa
3 cawan jus pandan ~ dlm10 helai daun pandan blend
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan

Cara penyediaan:
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan tapiskan (kalau nak senang blender aje)
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak dan taburkan bijan di atasnya.
4. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
5. Sejukkan dan potong. Sedia dihidangkan.
* Gunakan loyang ukuran 8 x 8.

kuih cara manis

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
sedikit air daun pandan/pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya

Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul.
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.