kek sarang semut / kek gula hangus
Bahan-Bahan
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cwn tepung gandum
- soda bikarbonat – 2 sudu teh
- 4 biji telur
- 2 sudu besar mentega
- 1 cwn gula
- 1 cwn air panas
Cara-cara
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Pastu masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat guna sudip atau pemukul.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Tapis adunan ke dalam acuan. Guna penapis santan.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar atau kukus selama 1 jam, seeloknya bakar menggunakan loyang berlubang tengah.
No comments:
Post a Comment