Friday, October 7, 2011

kek sarang semut / kek gula hangus










Bahan-Bahan

  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cwn tepung gandum
  • soda bikarbonat – 2 sudu teh
  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn air panas

Cara-cara

  • Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  • Pastu masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  • Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  • Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat guna sudip atau pemukul.
  • Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  • Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  • Tapis adunan ke dalam acuan. Guna penapis santan.
  • Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  • Bakar atau kukus selama 1 jam, seeloknya bakar menggunakan loyang berlubang tengah.




No comments:

Post a Comment