Bahan:
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna biru
daun pandan
Cara:
Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
SAMBAL TUMIS
Bahan:
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
1 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar belacan ( pilih antara satu)
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
2. Panaskan minyak(kena banyak sikit), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak.
SAMBAL IKAN/KELAPA
Bahan:
1 ekor ikan kembung- saiz besar ( kita gantikan dgn ikan tenggiri)
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia
Cara:
1.Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa.
2.Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
3.Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
4.Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
5.Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
6.Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
AYAM MASAK GULAI
Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil, basuh & toskan]
4 s/b kerisik
4 cawan santan pekat
4 s/b gula /nisan
3 keping asam keping
minyak
garam
Bahan Blend:
10-15 tangkai cili kering
4 sudu besar rempah gulai kampung
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
Bahan penumis:
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan penumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan blend dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan air jika perlu dan kacau rata.
4. Bila sudah naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula. Biarkan reneh sampai mendidih dan kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
AYAM GORENG
Bahan:
paha ayam
Bahan perap:
bawang putih
serbuk kunyit
serbuk cili
serbuk kari
garam
sedikit lada hitam
minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Bersihkan ayam dan toskan air.
2. Gaul ayam dengan garam dan bahan perap .
3. Perap dalam ayam yang telah digaul rata. Masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit.
4. Keluarkan dari peti ais dan goreng dalam minyak panas dengan api sederhana sehingga perang.
ULAM-ULAMAN
Bahan:
kubis,timun,taugeh,daun kesum dan kacang panjang
Cara:
Hiris halus semua sayur kecuali taugeh dan gaul rata.
SOLOK LADA - resipi dr Kak Jie Jie
Bahan-bahannya:
20 biji lada hijau kelantan/cili hijau/cili merah
4 ekor ikan kembung~dibakar dan diambil isinya- kita guna isi ikan tenggiri
2 biji kelapa ~ 1 biji kelapa untuk inti solok, 1 biji untuk santan pekat( 2 cawan )- kita gunakan kelapa kering je dan bubuh sedikit air panas dan santan dlm tin.
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
Cara membuatnya
1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya ( hati2 supaya tidak terkopek di pangkal dan di hujung cili)
2. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
3. Kemudian dalam lesung yang sama, tumbuk isi ikan, kelapa, garam dan gula sehingga sebati semua bahan~ sudah jadi inti solok
4. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
5. susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas (jangan kasi tumbang. Kalau tumbang isinya akan hancur).
5. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan. Pastikan tidak mengenai isi solok tersebut.
6. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
7. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.
NIE RESIPI PENUH DR RESIPI.NET
Quote: |
NASI KERABU ISTIMEWA NORAINI From : noraini@... Bahan dan Penyediaan NASI 4 pot beras 4 pot air 1 batang serai dititik 2 inci kunyit hidup, ditumbuk lumat sedikit isi cekur, ditumbuk lumat Cara Memasak Nasi Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama-sama serai dan kunyit dan cekur. Cara Menghidang 1) Sendukkan nasi ke dalam pinggan. Letakkkan sedikit sambal kelapa, sambal ikan, cili padi jeruk, tumis budu @ belacan diakhiri dengan ulam. Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, keropok goreng, daging bakar, ayam bakar dan juga ikan goreng celup tepung. 2) Hidangan ini boleh juga dihidangkan bersama lauk-lauk kegemaran yang lain seperti rendang, ayam masak merah, kurma, kerutuk dan lain-lain lauk kegemaran. Bahan dan Penyediaan SAMBAL KELAPA ½ biji kelapa parut 1 camca the garam 2 camca besar gula sedikit gula 5 biji bawang merah, ditumbuk lumat sehiris halia, ditumbuk lumat 10 biji lada hitam, ditumbuk lumat Cara Menyediakannya 1) Campurkan kesemua bahan dan disangai atas api kecil sehingga agak kering. 2) Kemudian ditumbuk halus tetapi jangan sampai pecah minyak. Bahan dan Penyediaan SAMBAL IKAN 5 ekor ikan kembung, dibakar dan diambil isinya 5 biji bawang merah sehiris halia 1) Tumbuk bawang merah, halia, garam dan sedkit gula. Masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sehingga hancur. 2) Masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan sangai hingga kering. Bahan dan Penyediaan CILI PADI JERUK 1) Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai. 2) Campurkan 1 camcateh garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka. 3) Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat. Bahan dan Penyediaan TUMIS BUDU @ BELACAN (salah satu saja..) 1 senduk budu @ 2 inci belacan, dibakar 5 biji cili kering 5 biji bawang merah ditumbuk l 2 biji bawang putih sehiris halia 1 batang serai, dititik sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka ½ biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan 2 sudu air asam jawa Cara Menyediakannya 1) Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat. 2) Masukkan bahan-bahan tumbuk, budu @ belacan, serai, gula merah dan air asam jawa. Masak lagi hingga pekat dan agak kering. 3) Sesuaikan rasa dan angkat. ULAM-ULAMAN - kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh. 2 helai daun kunyit 5 helai daun cekur 1 tangkai bunga halia @ kunyit - jika ada 10 tangkai daun kesum 5 tangkai daun selasih/kemangi 2 batang kangkung 5 batang kacang panjang 1 kuntum bunga kantan ½ biji timun 1 biji bawang besar 5 biji bawang putih jeruk 1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya Bahan dan Penyediaan SOLOK LADA 10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji ½ biji kelapa parut putih 5 biji bawang merah sehiris halia 2 ekor ikan kembung, ambil isinya sahaja sedikit garam, gula dan serbuk perasa ¼ cawan santan pekat Cara Menyediakannya 1) Tumbuk bawang dan halia hingga lumat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa dan akhir sekali ikan. Tumbuk lagi hingga lumat. 2) Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan. 3) Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi. 4) Susunkan ke dalam periuk. Tuangkan santan pekat dan rebus hingga kering. Bahan dan Penyediaan IKAN GORENG CELUP TEPUNG 5 ekor ikan, dibersihkan dan tos ½ cawan tpung beras sedikit air kapur sedikit serbuk kunyit garam secukup rasa minyak untuk menggoreng Cara Menyediakannya 1) Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang. 2) Panaskan minyak. 3) Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak |
No comments:
Post a Comment