karipap
Bahan-bahan ( banyak hasilnya.. )
- inti karipap:
- 1 kg kentang - dipotong dadu kecil.
- 1/2 kg daging lembu @ ayam - dipotong kecil.
- 5 sudu makan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air.
- 7 bj bawang merah, 5 bj bawang putih & 2 cm halia muda - ditumbuk.
- 5 sudu makan gula (ikut slera msing2) & garam secukup rasa.
- 1 kg tepung gandum.
- 31/2 senduk minyak msk (1 2/3 cawan).
- 500ml air paip (1 botol mineral kecik) + 1 sudu makan garam.
Cara-cara
- pnskn 1 cawan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkn rempah kari.tumis hingga pecah minyak.masukkn daging n secawan air & tutup spaya daging cpt empuk.pstu masukkn kentang.masak hingga kentang empuk & inti kering.rasa garam gulanya.
- biar inti sejuk.
- pastry karipap:
- panaskn minyak hingga btol2 panas lalu curahkn ke dalam tepung.kacau rata dgn senduk.
- bila tepung dah mulai suam2, campurkn air garam sedikit2 smbil digaul/diuli hingga menjadi doh.air x semestnya habis digunakn.xperlu uli dgn kuat mcm buat donut.asal sdh sebati cukup.
- masukkn doh dlm plastik yg x bocor & ikat dgn getah.biar at least 15 minit supaya doh berpeluh & mnjadi lembut.
- ambil secubit doh lalu digentel bulat sebesar penutup btol mneral.buat dlm 15 bj dulu. ikat balik plastik doh.
- gelek guli2 doh hingga leper (jgn nipis sangat).letakkan sesudu inti & kelimkan.ulang membuat bola2 doh,gelek,isi inti & kelim.buat smpai habis.
- goreng dgn api perlahan supaya pastry x menggerutu.jika nk difrozenkn, goreng separa masak saja.
- - jika x bleh siap mengelim karipapni, jgn risau,pastry tahan 24 jm tanpa msuk fridge.(tp inti kne la msuk fridge..) -
- Klik untuk isi cara-cara di sini
No comments:
Post a Comment