Sunday, March 6, 2011

ayam lomak cili api

bahan2
1ekor ayam -dipotong 8 or 10

Perap ayam dgn sedikit kunyit serbuk dan 1tsp garam selama 15mins. Lalu goreng ayam setengah masak. Ketepikan.


Bahan untuk dikisar/blender
10biji cili padi (5hijau dan 5 merah)
20ulas bawang merah kecil
4ulas bawang putih
6biji buah keras
1 ibu jari kunyit hidup
1 ibu jari halia
1cm belacan

Semua bahan diatas dikisar hingga halus. Set aside.


1 ibu jari lengkuas dititik
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
1 asam keping
2sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
Santan cair 500ml
Santan pekat 500ml
garam secukup rasa


Cara memasak

Panaskan minyak dikuali. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi. Masukkan serai, lengkuas dan ayam. Kacau dan biarkan seketika. Lalu tuangkan santan cair.

Masukkan daun kunyit, daun limau purut dan biarkan sehingga mendidih. Kecilkan api dan masukkan asam keping, serbuk ketumbar, serbuk jintan, santan pekat dan garam. Gaul rata dan pastikan kuah mendidih dan ayam masak baru dimatikan api. Done!! :))

No comments:

Post a Comment