Bahannya:
( adunan ini menghasilkan 10 biji pau, ..
250g tepung Hong kong/ tepung halus/ tepung waterlily/ tepung pau)- aida guna tepung Hong Kong .
1 camca teh Double- Acting baking powder
*1 camca teh instant yeast- aida guna mauripan
1/2 camca teh garam
25g lemak sayuran( shortening)
100ml air suam *
30g gula halus*
( *disatukan , kacau hingga sebati dan berbuih)
-Inti - Secukupnya ikut kegemaran masing2- Aida guna inti ayam + kentang wat macam inti karipap tu.
Caranya:)
1- Satukan tepung , Double-acting baking powder dlm satu bekas
dgn lemak sayurn dan gaul rata
2- masukan campuran yeast mula menguli hingga menjadi doh yg lembut dan tak melekat kat tangan dlm 15 minit.....tutup dan rehatkan doh dlm 45 minit / doh sekali ganda naiknya....
3- dah naik keluarkan doh dan uli sekejap.tumbuk2kan bagi udara keluar
dan bahagikan 10bahagian , ambil satu dan Bulat2 , leper2 dan isi inti , tutup kemas dan bulat2kan dan letak atas kerats minyak/daun pisang yg di potong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayuran . Buat hingga habis.
4- sementara kita membulat2kan pau tu dan rehatkan dlm 25minit didihkan air dlm kukusan ,
5-- kukus pau dlm 15 minit , angkat dan boleh dihidangkan panas @ suam.....sejuk pun pau masih lembut .......
Selmat mencuba.....
( adunan ini menghasilkan 10 biji pau, ..
250g tepung Hong kong/ tepung halus/ tepung waterlily/ tepung pau)- aida guna tepung Hong Kong .
1 camca teh Double- Acting baking powder
*1 camca teh instant yeast- aida guna mauripan
1/2 camca teh garam
25g lemak sayuran( shortening)
100ml air suam *
30g gula halus*
( *disatukan , kacau hingga sebati dan berbuih)
-Inti - Secukupnya ikut kegemaran masing2- Aida guna inti ayam + kentang wat macam inti karipap tu.
Caranya:)
1- Satukan tepung , Double-acting baking powder dlm satu bekas
dgn lemak sayurn dan gaul rata
2- masukan campuran yeast mula menguli hingga menjadi doh yg lembut dan tak melekat kat tangan dlm 15 minit.....tutup dan rehatkan doh dlm 45 minit / doh sekali ganda naiknya....
3- dah naik keluarkan doh dan uli sekejap.tumbuk2kan bagi udara keluar
dan bahagikan 10bahagian , ambil satu dan Bulat2 , leper2 dan isi inti , tutup kemas dan bulat2kan dan letak atas kerats minyak/daun pisang yg di potong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayuran . Buat hingga habis.
4- sementara kita membulat2kan pau tu dan rehatkan dlm 25minit didihkan air dlm kukusan ,
5-- kukus pau dlm 15 minit , angkat dan boleh dihidangkan panas @ suam.....sejuk pun pau masih lembut .......
Selmat mencuba.....
No comments:
Post a Comment