Friday, June 3, 2011

AYAM SAMBAL SERAI WANGI

Bahan-bahan kisar :

  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 15-20 tangkai cili kering (direndam)
  • 2 batang cili merah
  • 5 biji cili padi
  • 2 inci kunyit
  • 1 inci belacan (lebih kurang 1 tsp)
  • 8 - 10 batang serai (dihiris kasar)

Bahan-bahan lain :
  • 8 ketul ayam (dibuang kulitnya dan dibersihkan) -dikunyit dan digaramkan
  • 2 biji kentang dibelah 12 (macam wedges tu..)
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
  • 4 batang serai (dihiris nipis)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 5 helai daun limau purut (dikoyakkan)
  • 1-2 tsp asam jawa + 1/2 cawan air
  • Gula
  • Garam
  • Minyak masak

Cara-cara :
  1. Goreng kentang, angkat dan toskan. Goreng pula ayam, angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan minyak tadi sedikit untuk menumis. Tumis bahan kisar + bawang besar yang dimayang + serai yang dihiris + serai yang dititik + daun limau purut hingga garing.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biar mendidih.
  4. Masukkan kentang dan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati dan biar seketika untuk rasa sambal menyerap ke dalam ayam. Rasakan manis, masin dan masamnya. Ubah suai ikut selera.

No comments:

Post a Comment