Friday, October 15, 2010

RESEPI Mee Kari Dap Dap


Bahan-Bahan:

8 biji bawang merah dikisar halus

3 biji bawang putih dikisar halus

1 peket serbuk kari daging

2 sudu besar cili giling atau cili boh

1 bungkus mee kuning dicelur

Tauge (50sen) dicelur

Sawi dicelur

Daun kobis dipotong

Daun kesum

1 batang bunga kantan dihiris kasar

Cili api

Bawang goreng

Sedikit air asam jawa

Garam

Minyak untuk menumis

2 keping tauhu dan dipotong kecil

300g udang(mula-mula dibuang kulit, kulit udang di cuci sekali, dikisar halus, dan ditapis airnya)

200g isi kerang

300g daging

1 keping kek ikan(fishcake) dipotong

4 biji bebola ikan(fishball) dibelah empat

4 biji telur direbus

Santan dari 1 biji kelapa

Sedikit air

Caranya:

Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.

Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.

Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa

dan air rebusan kulit udang bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa.

Biar sehingga daging empuk.

Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, bunga kantan, daun kesum, daun kobis, kek ikan, bebola ikan dan baki santan.

Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.

Cadangan Hidangan:

Masukkan mee kuning, sawi,tauge, dan telur rebus ke dalam mangkuk.

Tuangkan kuah mee ke atasnya.

Hiaskan dengan cili api, daun bawang dan bawang goreng.



RESIPI ASAM PEDAS MUAR


Bahan-Bahan:

½ Kilo Ikan Pari (di cuci) kunyit serbuk garam asam jawa

Bahan A (dikisar)

$1 cili kering

2 Biji Bawang Besar

3 Ulas bawang Putih

½ inc kunyit Basah

2inci Belacan

Lada hitam

Bahan B

Lobak Masin (jika Suka)

Daun Kesum

Garam & Perasa

Asam Jawa( jadikan air asam)

Cara:

1. Mula-mula ikan di bersihkan dan dicuci bersama sedikit garam dan asam jawa.

2. Setelah di cuci bersih gaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam

3. Kemudian panaskan periuk dan tumis bahan blender hingga naik minyak

4. Masukkan juga daun kesum bersama untuk menaikan bau.

5. Setelah naik minyak masukan ikan dan kacau selama beberapa minit.

6. Setelah ikan agak sebati dengan cili campurkan air asam jawa dan air . kacau dan biarkan mendidih

7. Setelah mendidih masukkan lobak masin, garam dan serbuk perasa . kacau sekejap dan biar dia mendidh dengan api yang sederhana.

8. Akhir sekali tutup api dan boleh lah dihidang

Cadangan Hidangan: Boleh dimakan untuk hidangan makan malam atau tengah hari. Enak juga dicicah bersama roti.

Tambahan:

Untuk asam pedas yang enak, ramuan tidak boleh menggunakan rempah segera.

Juga tidak boleh menggunakan asam keping.

Asam pedas tidak boleh terlalu cair atau pekat.

Ikut kuantiti ikan dan bahan blender.



Resepi BUBUR ASYURA Johor

Bahan Utama:

1-2 biji bawang besar

2 biji bawang putih

½ inchi halia

3-4 sudu besar rempah kari daging (jika ingin lebih pedas, tambah lebih rempah kari)

1 tin santan

1 tin kacang peas

2 sudu besar kacang dal (direndam)

Segenggam beras, di cuci

½ kg daging cincang

Kayu manis, bunga cengkeh, bunga lawang dan buah pelaga (4 sekawan)

Air secukupnya

Bahan Hiasan:

3 biji telur, di kacau, di goring dadar dan dipotong halus-halus

biji lada merah, di hiris halus bawang goreng daun sup dan bawang atau cilantro

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.

Panaskan minyak, dan masukkan ‘4 sekawan’ ke dalam minyak yang telah panas.

Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga garing.

Masukkan rempah kari dan kacau.

Masukkan beras yang telah dicuci dan masukkan juga air (cukup untuk membuat bubur)

Apabila mendidih, masukkan kacang dal dan juga kacang peas, kacau sekali sekala.

Setelah ia menjadi bubur, masukkan santan sedikit demi sedikit dan kecilkan api.

Apabila sudah pekat, masukkan kacang peas dan garam secukup rasa.

Cara Menghidang:

Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan bubuh telur dadar, daun sop dan bawang, cili dan juga bawang goreng ke atas nya. 

Friday, October 8, 2010

RESIPI LAKSAM


Bahan-bahan:

Bahan Laksam: 3 cawan tepung beras

6 sudu besar tepung jagung

6 cawan air sedikit garam

Bahan kuah: 3 ekor ikan sardin

1 gelas santan

½ biji bawang besar

4 ulas bawang putih

1 inci halia 1 batang serai

2 sudu kerisik

Sedikit lada sulah

2 asam keping

1 inci lengkuas

Garam dan gula secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis

Bahan tambahan (jika suka):

Telur rebus

Daun salad Timun – potong halus

Taugeh

Sambal belacan

Cili tumbuk

Kacang panjang – potong kecil-kecil

Cara-Cara Penyediaan:

Penyediaan laksam:

Satukan kesemua bahan laksam dan gaul sehingga sebati.

Ketepikan dan perap sema ½ jam.

Sementara itu panaskan kukusan.

Sapu sedikit minyak pada loyang atau pinggan leper, masukkan ke dalam kukusan.

Tuang 2 senduk adunan laksam pada loyang/pinggan dan sapu hingga rata dan nipis.

Kukus sehingga masak, agak keras tetapi tidak berair.

Keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk sedikit sebelum digulung.

Gulung memanjang dan potong kecil.

Penyediaan Kuah:

Rebus ikan sehingga masak.

Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai dan halia.

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar.

Masukkan asam keping, kerisik, lengkuas, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga naik bau.

Tapis ikan dari air rebusan, simpan air rebusan. Kisar ikan sehingga hancur dan masukkan ke dalam periuk tadi. Kacau hingga rata.

Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk dan kacau sehingga mendidih.

Masukkan santan dan kacau lagi hingga mendidih.

Rasa garam dan gula, tambah jika perlu. Tutup api.

Sajikan potongan laksam bersama bahan-bahan tambahan dan kuah.

Resepi Mee Hailam


Bahan-Bahan:

600 gm mee kuning

100 gm daging [hiris nipis]

100 gm isi ayam [hiris nipis]

100 gm udang

250 gm sawi hijau [potong kecil]

100 gm bunga kubis [hiris]

100 gm kobis [hiiris]

2 biji telur ayam

1 biji cili merah [mayang]

1 s/b lada hitam

3 s/b kicap pekat

3 s/b sos tomato

3 sudu besar minyak

1 cawan air

4 ulas bawang putih [ketuk]

Bahan Hias:

3 batang daun sup

3 batang daun bawang potong pendek garam [jika perlu]

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.

2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.

3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.

4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.

5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.

6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.

BANANA FLOAT




BAHAN-BAHAN:
1/2 biji pisang montel
50 gm air gula
1/2 gelas air
Aiskrim strawberi (sebagai hiasan)

CARA MENYEDIAKAN:
1.Kisar buah pisang.
2.Masukkan dalam gelas dan dicampur dengan air gula.
3.Masukkan kiub ais.
4.Akhirkan sekali masukkan aiskrim strawberi.

RESIPI CAKOI


Bahan-bahan:
1 cawan air
2 cawan tepung roti
¼ sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
¾ sudu kecil tawas (alum)
½ sudu kecil baking soda
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng

Cara menyediakan:
1.Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker,pilih menu buat doh dan ON kan.Bila dah siap uli,keluarkan doh dari breadmaker.Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2,buatkan bentuk panjang(40cm) setiap satu.Tutup doh dgn kain atau plastic wrap,biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
2.Ratakan doh dgn tangan,biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal.Potong 2-2.5cm,biar rehat selama 10-15 minit lagi.
3.Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil.Ambil sekeping doh,masukkan sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
4.Letak sekeping doh diatas doh tadi,tekan di tengah2 dgn lidi sate.
5.Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan,biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas.Kacau sikit apabila dia dah timbul dipermukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang.Goreng sehingga perang keemasan