Sunday, May 22, 2011

Dalca Ayam

amuan

1) Kacang dal (100g)
2) Ayam - dipotong kecil (100g)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang merah (2 ulas)
5) Halia (1 cm)
6) Rempah kari daging (2 sudu besar)
7) Santan cair (6 cawan)
8) Bawang besar - dibelah empat (1/2 labu)
9) Serai - diketuk (1 batang)
10) Kacang panjang - dipotong (2 batang)
11) Terung bulat (1 biji)
12) Jagung muda (4 biji)
13) Tomato - dipotong empat (1/2 biji)
14) Lobak putih
15) Kacang bendi (4 biji)
16) Lobak merah (sedikit)
17) Ubi kentang - dipotong dadu (1 biji)
18) Cili hijau (3 biji)
19) Gula (sedikit)
20) Garam (sedikit)
21) Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan

Masukkan kacang dal, 4 cawan air, 1 ulas bawang putih, dan 1 hiris halia ke dalam periuk.

Tutup periuk dan biar mendidih hingga kacang dal lembut.

Hiris halus 1 ulas bawang putih, 2 ulas bawang merah dan 1 hiris halia.

Di dalam periuk, tumis bawang putih hingga wangi, diikuti dengan bawang merah dan halia.

Apabila bawang merah layu, masukkan rempah kari (dicairkan dengan sedikit air) dan kacau hingga pecah minyak.

Masukkan gula dan ayam. Kacau hingga pecah minyak dan biar sebentar.

Bila kacang dal lembut, masukkan ke dalam periuk tadi, kacau sebentar dan biar mendidih.

Masukkan garam, ubi kentang, jagung muda, terung, lobak putih, bendi, serai, tomato, cili hijau, kacang panjang, lobak merah, bawang besar, dan santan.

Kacau seketika dan biar mendidih hingga kuah pekat dan bahan-bahan empuk.


Kerabu Soo Hoon

Ramuan

80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa

*Separuh genggam udang kering, goreng tanpa minyak dan tumbuk halus

Cara Penyediaan

  • Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
  • Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.

Sunday, April 24, 2011

KEK COKLAT KUKUS

Bahan A

220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang

Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.


Cream Coklat

Bahan

300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream

Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut
KEK COKLAT

Bahan A

250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar

Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri
KEK KEJU BLUBERI

Bahan Kek Span

50 gm gula halus
50 gm butter
1 biji telur
1/2 s/k esen vanilla
125 gm tepung gandum ]
1/2 s/k baking powder ] ayak bersama

Cara
1. Pukul butter dan gula sehigga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul rata.
3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau rata.
4. Masukkan dalam loyang cheesecake dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan 160'C selama 15 minit.
5. Sejukkan.

atau boleh gunakan 250 gm tepung span mix..

Bahan Keju
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
1 biji lemon..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
1 s/b tepung jagung

Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar

Hiasan..blueberry filling

Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus lemon.
4. Masukkan semua Bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan Bahan B kedalam Bahan Keju. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Keluarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan bluberi filling.
11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas

Kek Keju Coklat



KEK KEJU COKLAT

Bahan Base
[boleh juga jika nak gantikan dengan kek span vanilla nipis]
200 gm biskut cheese cracker [hancurkan]
3 s/b butter
2 s/b madu

Bahan Keju
250 gm keju krim Philidephia
60 gm butter
100 gm gula perang
3 kuning telur
1 s/k esen vanilla
3 s/b fresh atau whipping cream
1 s/b tepung gandum ]
2 s/b serbuk coklat ] ayakkan

3 biji putih telur [pukul sehingga gebu dan menjadi ringan]


Cara
1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.
2. Bakarkan dalam oven pada suhu 170'C selama 10 minit.
3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
5. Masukkan esen vanila dan kacau.
6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.
7. Masukkan tepung gandun dan serbuk coklat berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata.
8. Masukkan dalam acuan yg ada base dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit.
9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.
10 Keluarkan dari oven dan parutkan kepingan coklat masakan dan potong dengan pisau yg telah dipanaskan.

Kek Coklat Kukus Keju Koktel


Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1/2 s/k soda bikarbonat ]

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata

Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel

Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel

Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.