Sunday, May 22, 2011

Mee Bandung Muar

Ramuan

1 kg mee kuning

10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)

1 labu bawang putih (diketuk)

5 biji bawang merah

½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (Boleh juga guna sotong rendam, rebus juga)

½ cawan udang hidup

1 cawan daging rebus (dipotong nipis)

Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)

Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)

¾ - 1 cawan gula pasir

3 - 4 cawan air rebusan daging

1 sudu makan sos tiram

Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis

Lain lain perencah - daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut citarasa anda.

Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

NOTA :

Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam. Oleh itu jangan masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan

Cara Penyediaan

  1. Blend cili kering, udang kering dan air rebusannya, gula, bawang putih dan bawang merah.
  2. Pijarkan sedikit minyak di dalam kuali
  3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Jangan sampai garing.
  4. Masukkan sos tiram
  5. Masukkan udang dan daging rebus
  6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Untuk Hidangan :

  1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
  2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
  3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
  4. Masukkan ke dalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika anda suka.
  5. Hidangkan.

keaslian rasanya.



Keladi Bumbu Pedas

Ramuan

10 batang keladi - dipotong panjang

Dikisar halus :

100 gm udang kering
3cm belacan
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia

2 batang serai
10 tangkai cili kering
3 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kunyit - dibelah empat
4 helai daun kunyit - dihiris
6 helai daun bebuas - dikisar halus
200 gm kulit lembu
100 gm bumbu bubur pedas
Garam, gula dan serbuk perasa

Bahan Membuat Bumbu Pedas :

1 cawan kelapa hiris
1 cawan beras
Sedikit sebuk kunyit
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
10 tangkai cili kering
1 batang serai
Sedikit lengkuas

Cara Penyediaan

Cara Menyediakan Bumbu :

1. Sangai beras hingga kekuningan, kemudian sangai pula kepala hiris hingga kering. Kisar halus bahan-bahan ini secara berasingan.

2. Kisar pula bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih.

3. Kisar juga serai, cili, lengkuas dan halia berasingan.

4. Gaulkan beras kisar, kelapa dan serbuk kunyit. Campurkan bahan-bahan lain.

5. Gunakan cuma 10 gm campuran bumbu pedas untuk menyediakan sayur keladi. Selebihnya simpan dalam bekas kedap udara untuk digunakan lain kali.

Cara Menyediakan Sayur Keladi :

1. Didihkan air dan masukkan batang keladi.

2. Apabila lembut, masukkan bahan kisar, asam keping, kulit lembu, garam dan gula. Didihkan hingga kulit lembu empuk.

3. Masukkan bumbu pedas diikuti daun bebuas, daun kunyit serta bunya kunyit2 cm halia



Ayam Goreng Halia

Cara Penyediaan

Tumbuk 2 ulas bawang putih diikuti dengan garam dan serbuk kunyit. Setelah lumat, ketepikan.

Tumbuk halia. Apabila lumat, masukkan air dan ketepikan hampasnya.

Perap ayam bersama air halia dan bahan yang ditumbuk, selama 10minit.

Goreng ayam hingga masak.

Ketepikan ayam, dan masukkan bawang putih (dipotong halus), bawang besar (dipotong bulat), halia (dipotong halus), dan cili (dihiris nipis). Kacau hingga wangi.

Masukkan air asam jawa dan kicap. Tutup kuali dan biar hingga kuah kering sedikit.

Kacau beberapa minit dan sedia untuk dihidang.

Ramuan

1) Ayam (300g)
2) Bawang putih (4 ulas)
3) Halia (2 inci)
4) Bawang besar (1 biji)
5) Cili besar (2 biji)
6) Kicap (6 sudu besar)
7) Air asam jawa (secukup rasa)
8) Garam (secukup rasa)
9) Serbuk kunyit (secukup rasa)


Singgang Asam Pedas (Ikan Tongkol)

Cara Penyediaan

1. Potong ikan dan bersihkan.

2. Masukkan bahan tumbuk dan air secukupnya di dalam periuk.

3. Kemudian masukkan cili, asam gelugur dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih.

4. Tambahkan garam secukup rasa. Akhir sekali, bolehlah masukkan ikan dan biarkan seketika

Ramuan

1 ekor ikan tongkol

2 keping asam gelugur

2 sudu besar cili kering kisar

4 tangkai daun kesum

5 cawan air

Garam

BAHAN TUMBUK :

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm kunyit hidup

2 1/2 cm lengkuas


Puding Strawberi

Cara Penyediaan

1. Masak agar-agar bersama gula dan air hingga mendidih.

2. Bahagikan kepada dua bahagian, ketepikan.

3. Pukul putih telur hingga kembang, campurkan ke dalam satu bahagian agar-agar bersama pes strawberi, kacau rata.

4. Sediakan bekas-bekas kecil, tuangkan sedikit adunan berpes strawberi ke dalam bekas.

5. Agar-agar selebihnya dicampurkan dengan susu cair dan kuning telur. Masak hingga mendidih.

6. Tuangkan adunan ini ke dalam bekas yang berisi agar-agar berpes strawberi tadi.

7. Sejukkan dan hias mengikut suka.

Ramuan

10 gm agar-agar serbuk
700 gm air
1 gelas gula
2 biji telur - asingkan putih dan kuningnya
1/4 tin susu cair
Sedikit pes strawberi


Dalca Ayam

amuan

1) Kacang dal (100g)
2) Ayam - dipotong kecil (100g)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang merah (2 ulas)
5) Halia (1 cm)
6) Rempah kari daging (2 sudu besar)
7) Santan cair (6 cawan)
8) Bawang besar - dibelah empat (1/2 labu)
9) Serai - diketuk (1 batang)
10) Kacang panjang - dipotong (2 batang)
11) Terung bulat (1 biji)
12) Jagung muda (4 biji)
13) Tomato - dipotong empat (1/2 biji)
14) Lobak putih
15) Kacang bendi (4 biji)
16) Lobak merah (sedikit)
17) Ubi kentang - dipotong dadu (1 biji)
18) Cili hijau (3 biji)
19) Gula (sedikit)
20) Garam (sedikit)
21) Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan

Masukkan kacang dal, 4 cawan air, 1 ulas bawang putih, dan 1 hiris halia ke dalam periuk.

Tutup periuk dan biar mendidih hingga kacang dal lembut.

Hiris halus 1 ulas bawang putih, 2 ulas bawang merah dan 1 hiris halia.

Di dalam periuk, tumis bawang putih hingga wangi, diikuti dengan bawang merah dan halia.

Apabila bawang merah layu, masukkan rempah kari (dicairkan dengan sedikit air) dan kacau hingga pecah minyak.

Masukkan gula dan ayam. Kacau hingga pecah minyak dan biar sebentar.

Bila kacang dal lembut, masukkan ke dalam periuk tadi, kacau sebentar dan biar mendidih.

Masukkan garam, ubi kentang, jagung muda, terung, lobak putih, bendi, serai, tomato, cili hijau, kacang panjang, lobak merah, bawang besar, dan santan.

Kacau seketika dan biar mendidih hingga kuah pekat dan bahan-bahan empuk.


Kerabu Soo Hoon

Ramuan

80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa

*Separuh genggam udang kering, goreng tanpa minyak dan tumbuk halus

Cara Penyediaan

  • Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
  • Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.