Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam segar
- Kicap cair
- Minyak Bijian
- Bawang merah 1 biji
- Bawang putih 3 ulas
- 1 ketul kecil halia
- Beras 2 tin susu
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu kecil serbuk perisa
- Sedikit lada putih
Cara memasak:
- Rebus ayam sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Cucuk paha ayam dengan lidi, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang dapat ditembusi.
- Toskan ayam tersebut dan letak atas pinggan. Kita mesti menabur kicap cair diikuti dengan minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
- Biar ayam sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam tekeluar barulah kita memotongnya. Ini untuk megelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika panas.
- Air rebus ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari paras beras)
- Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
- Masukan tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Taruh garam, Ajinamoto dan lada putih.
Biar nasi ayam masak dan sajikan selepas setengah jam.
No comments:
Post a Comment