NASI AYAM Istimewa
by Resepi Masakan Melayu on Friday, 29 October 2010 at 03:25
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
- 2 ulas bawang putih
- 2 sm halia yang diketuk
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- sedikit kicap cair
- Untuk Nasi
- 5 cawan beras
- 3 sudu besar butter
- 1 cm halia - ditumbuk
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- Sedikit garam.
Bahan Sos
- 5 biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air
Untuk Sup
- lebihan air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar kisar
- rempah sup
- garam
- daun sup yg dihiris.
Caranya:
- Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan dilumur dengan 2 ulas bawang putih yang ditumbuk. 2 sm halia yang diketuk dan rebus hingga empuk.
- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15 – 20 minit. Goreng hingga garing.
- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Untuk sos - blendkan semua bahan. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar, jika suka.
- Untuk sup - air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup.
No comments:
Post a Comment