Bahan-Bahan:
½ Kilo Ikan Pari (di cuci) kunyit serbuk garam asam jawa
Bahan A (dikisar)
$1 cili kering
2 Biji Bawang Besar
3 Ulas bawang Putih
½ inc kunyit Basah
2inci Belacan
Lada hitam
Bahan B
Lobak Masin (jika Suka)
Daun Kesum
Garam & Perasa
Asam Jawa( jadikan air asam)
Cara:
1. Mula-mula ikan di bersihkan dan dicuci bersama sedikit garam dan asam jawa.
2. Setelah di cuci bersih gaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam
3. Kemudian panaskan periuk dan tumis bahan blender hingga naik minyak
4. Masukkan juga daun kesum bersama untuk menaikan bau.
5. Setelah naik minyak masukan ikan dan kacau selama beberapa minit.
6. Setelah ikan agak sebati dengan cili campurkan air asam jawa dan air . kacau dan biarkan mendidih
7. Setelah mendidih masukkan lobak masin, garam dan serbuk perasa . kacau sekejap dan biar dia mendidh dengan api yang sederhana.
8. Akhir sekali tutup api dan boleh lah dihidang
Cadangan Hidangan: Boleh dimakan untuk hidangan makan malam atau tengah hari. Enak juga dicicah bersama roti.
Tambahan:
Untuk asam pedas yang enak, ramuan tidak boleh menggunakan rempah segera.
Juga tidak boleh menggunakan asam keping.
Asam pedas tidak boleh terlalu cair atau pekat.
Ikut kuantiti ikan dan bahan blender.
No comments:
Post a Comment