150g mentega
150g gula kastor
3 biji telur saiz sederhana
160g tepung naik sendiri,diayak
2 camca besar KRIMER SEJAT F&N
1/4 camca teh esen vanilla
2 titis esen ros
1 titis pewrna merah
CARA-CARA:
- alas tin pembakar persegi 18sm atau bulat 20sm dgn kertas minyak dan sapukan dgn sedikit mentega.Panaskan ketuhar pd suhu 170 c.
- potong mentega kpd kiub 2sm.biar lembut sedikit sebelum dicampur dengan gula.pukul hingga lembut dan kembang.masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga halus.
- masukkan separuh drpd tepung,disusuli dgn KRIMER SEJAT F&N.
- bahagikan andunan kpd dua.satu bahagian ditambahkan kpd esen vanilla dan bahagian yg satu lagi dititiskan esen ros serta pewarna merah.
- selang-selikan kedua-dua adunan ke dlm tin pembakar. untuk kesan marmar,putar adunan dgn hujung pisau kecil.bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek naik dan berwarna perang keemasan.biarkan kek sejuk sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment