6 biji telur - direbus
1 biji bawang besar - di potong nipis
1/2 sudu kecil asam jawa segera
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR LUMAT :
10 biji cili kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan
CARA-CARA MEMASAK :
1) Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar tadi sampai terbit bau wangi dan cili menjadi masak dan terbit minyak.
2) Kemudian masukkan gula, asam jawa, garam dan bawang besar .Terus mengacau semua bahan tadi sehingga bawang besar menjadi layu.
3) Telur yang sudah dikupas, dikelar kelilingnya dan digoreng sekejap sehingga kelilingnya menjadi kekuningan.
4) Masukkan semua telur dalam sambal dan terus mengacau semua bahan secara perlahan-lahan supaya sambal meliputi seluruh pemukaan telur. Jika kurang masin tambah garam lagi dan tidak perlu masak telur terlalu lama. Bila semua bahan sudah cukup mesra bolehlah ditutup api dapur.
No comments:
Post a Comment