Sunday, March 6, 2011

Bahannya:
( adunan ini menghasilkan 10 biji pau, ..

250g tepung Hong kong/ tepung halus/ tepung waterlily/ tepung pau)- aida guna tepung Hong Kong .

1 camca teh Double- Acting baking powder

*1 camca teh instant yeast- aida guna mauripan

1/2 camca teh garam

25g lemak sayuran( shortening)

100ml air suam *

30g gula halus*

( *disatukan , kacau hingga sebati dan berbuih)

-Inti - Secukupnya ikut kegemaran masing2- Aida guna inti ayam + kentang wat macam inti karipap tu.

Caranya:)

1- Satukan tepung , Double-acting baking powder dlm satu bekas
dgn lemak sayurn dan gaul rata

2- masukan campuran yeast mula menguli hingga menjadi doh yg lembut dan tak melekat kat tangan dlm 15 minit.....tutup dan rehatkan doh dlm 45 minit / doh sekali ganda naiknya....

3- dah naik keluarkan doh dan uli sekejap.tumbuk2kan bagi udara keluar
dan bahagikan 10bahagian , ambil satu dan Bulat2 , leper2 dan isi inti , tutup kemas dan bulat2kan dan letak atas kerats minyak/daun pisang yg di potong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayuran . Buat hingga habis.

4- sementara kita membulat2kan pau tu dan rehatkan dlm 25minit didihkan air dlm kukusan ,

5-- kukus pau dlm 15 minit , angkat dan boleh dihidangkan panas @ suam.....sejuk pun pau masih lembut .......

Selmat mencuba.....

No comments:

Post a Comment