Saturday, February 11, 2012

Mari kita buat SUPNYA dulu......
Air secukupnya
4 ulas bawang putih-diketuk
3 inci halia -dihiris
3 batang daun bawang
1 biji sengkuang -dipotong dadu
1 sudu besar lada sulah

Masak semua sekali kecuali lada sulah dan sengkuang...
Masak sampai mendidih,baru masukkan ayam biarka selama 20 minit
Ketepikan ayam tadi
Baki air rebusan tdi masukkan sengkuang, lada sulah dan garam

AYAM
1ekor ayam-
3 ulas bawang putih-dikisar
4 inci halia -dikisar
5 sudu besar kicap manis adabi-resepi asal 3 sb jer
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu

Perap semua sekali lebih kurang 1/2 jam
Goreng jgan terlalu lama takut ayam hanggit lak nati....
Goreng ala-ala manja jer k

NASI
4 pot beras- basuh dan ditoskan dahulu
51/2 pot air rebusan ayam tadi
2 inci halia-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
3 helai batang daun bawang-ambil bahagian bawah yg ada bebawang tu sekali
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu besar minyak masak-resepi asal marjerin

Masak macam nasi biasa jer....

SOS CILI
10-15 tangkai cili padi
6 biji cili merah
Halia ambik dari rebusan ayam tadi
5-6 ulas bawang putih
Sedikit air daripada rebusan ayam tadi
1 biji perahan limau kasturi atau pun limau nipis
garam dan gula secukupnya
3 sudu besar sos tomato
..


CILI KICAP
5 biji cili besar
Halia dari rebusan ayam tadi
4-5 ulas bawang putih
Kicap secukupnya
Air rebusan ayam tadi
Tepung jagung campur air sedikit untuk memekatkan kuah kicap ni

Kisar semua kecuali tepung jagung..panaskan di atas api sekejap...bila da agak2 panas masukkan bancuhan tepung jagung tadi.....

No comments:

Post a Comment