Friday, April 22, 2011

NASI KERABU


Bahan:

4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna biru
daun pandan


Cara:

Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.









SAMBAL TUMIS

Bahan:

5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
1 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar belacan ( pilih antara satu)
garam dan gula secukup rasa


Cara:

1. Blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
2. Panaskan minyak(kena banyak sikit), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak.







SAMBAL IKAN/KELAPA


Bahan:

1 ekor ikan kembung- saiz besar ( kita gantikan dgn ikan tenggiri)
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia



Cara:

1.Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa.
2.Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
3.Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
4.Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
5.Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
6.Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.









AYAM MASAK GULAI

Bahan:

1 ekor ayam [potong kecil, basuh & toskan]
4 s/b kerisik
4 cawan santan pekat
4 s/b gula /nisan
3 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Blend:

10-15 tangkai cili kering
4 sudu besar rempah gulai kampung
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup


Bahan penumis:

1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan penumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan blend dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan air jika perlu dan kacau rata.
4. Bila sudah naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula. Biarkan reneh sampai mendidih dan kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.







AYAM GORENG

Bahan:

paha ayam

Bahan perap:

bawang putih
serbuk kunyit
serbuk cili
serbuk kari
garam
sedikit lada hitam

minyak untuk menggoreng


Cara:

1. Bersihkan ayam dan toskan air.
2. Gaul ayam dengan garam dan bahan perap .
3. Perap dalam ayam yang telah digaul rata. Masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit.
4. Keluarkan dari peti ais dan goreng dalam minyak panas dengan api sederhana sehingga perang.









ULAM-ULAMAN

Bahan:

kubis,timun,taugeh,daun kesum dan kacang panjang


Cara:

Hiris halus semua sayur kecuali taugeh dan gaul rata.









SOLOK LADA - resipi dr Kak Jie Jie

Bahan-bahannya:

20 biji lada hijau kelantan/cili hijau/cili merah
4 ekor ikan kembung~dibakar dan diambil isinya- kita guna isi ikan tenggiri
2 biji kelapa ~ 1 biji kelapa untuk inti solok, 1 biji untuk santan pekat( 2 cawan )- kita gunakan kelapa kering je dan bubuh sedikit air panas dan santan dlm tin.
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula

Cara membuatnya

1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya ( hati2 supaya tidak terkopek di pangkal dan di hujung cili)
2. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
3. Kemudian dalam lesung yang sama, tumbuk isi ikan, kelapa, garam dan gula sehingga sebati semua bahan~ sudah jadi inti solok
4. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
5. susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas (jangan kasi tumbang. Kalau tumbang isinya akan hancur).
5. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan. Pastikan tidak mengenai isi solok tersebut.
6. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
7. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.














NIE RESIPI PENUH DR RESIPI.NET

Quote:
NASI KERABU ISTIMEWA NORAINI
From : noraini@...

Bahan dan Penyediaan NASI
4 pot beras
4 pot air
1 batang serai dititik
2 inci kunyit hidup, ditumbuk lumat
sedikit isi cekur, ditumbuk lumat

Cara Memasak Nasi
Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama-sama serai dan kunyit dan cekur.

Cara Menghidang
1) Sendukkan nasi ke dalam pinggan. Letakkkan sedikit sambal kelapa, sambal ikan, cili padi jeruk, tumis budu @ belacan diakhiri dengan ulam. Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, keropok goreng, daging bakar, ayam bakar dan juga ikan goreng celup tepung.
2) Hidangan ini boleh juga dihidangkan bersama lauk-lauk kegemaran yang lain seperti rendang, ayam masak merah, kurma, kerutuk dan lain-lain lauk kegemaran.

Bahan dan Penyediaan SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
1 camca the garam
2 camca besar gula
sedikit gula
5 biji bawang merah, ditumbuk lumat
sehiris halia, ditumbuk lumat
10 biji lada hitam, ditumbuk lumat

Cara Menyediakannya
1) Campurkan kesemua bahan dan disangai atas api kecil sehingga agak kering.
2) Kemudian ditumbuk halus tetapi jangan sampai pecah minyak.

Bahan dan Penyediaan SAMBAL IKAN
5 ekor ikan kembung, dibakar dan diambil isinya
5 biji bawang merah
sehiris halia

1) Tumbuk bawang merah, halia, garam dan sedkit gula. Masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sehingga hancur.
2) Masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan sangai hingga kering.

Bahan dan Penyediaan CILI PADI JERUK
1) Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
2) Campurkan 1 camcateh garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
3) Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

Bahan dan Penyediaan TUMIS BUDU @ BELACAN (salah satu saja..)
1 senduk budu @ 2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering
5 biji bawang merah ditumbuk l
2 biji bawang putih
sehiris halia
1 batang serai, dititik
sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
½ biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa

Cara Menyediakannya
1) Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
2) Masukkan bahan-bahan tumbuk, budu @ belacan, serai, gula merah dan air asam jawa. Masak lagi hingga pekat dan agak kering.
3) Sesuaikan rasa dan angkat.

ULAM-ULAMAN - kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.
2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
1 tangkai bunga halia @ kunyit - jika ada
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
2 batang kangkung
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
½ biji timun
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya

Bahan dan Penyediaan SOLOK LADA
10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji
½ biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah
sehiris halia
2 ekor ikan kembung, ambil isinya sahaja
sedikit garam, gula dan serbuk perasa
¼ cawan santan pekat

Cara Menyediakannya
1) Tumbuk bawang dan halia hingga lumat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa dan akhir sekali ikan. Tumbuk lagi hingga lumat.
2) Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan.
3) Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi.
4) Susunkan ke dalam periuk. Tuangkan santan pekat dan rebus hingga kering.

Bahan dan Penyediaan IKAN GORENG CELUP TEPUNG
5 ekor ikan, dibersihkan dan tos
½ cawan tpung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakannya
1) Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang.
2) Panaskan minyak.
3) Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak

Saturday, March 26, 2011

dadih segar

Bahan-bahan ( 1 liter )

  • 1 kotak susu segar ( 1 liter)
  • 200 gm susu manis ( 1/2 tin)
  • 1 1/2 sk agar-agar serbuk
  • Sedikit garam ( Opt.)
  • Buah-buahan dlm tin - utk hiasan

Cara-cara

  1. Satukan 4 bahan pertama dan kacau rata. Masak hingga mendidih.
  2. Tuangkan kedlm bekas dadih dan biar sejuk. Simpan di dalam peti ais utk didinginkan.
  3. Ketika menghidang, bubuh secukup buah-buahan dlm tin.
  4. Dadeh_susu_manisstarwberry
    Contoh dadih yang menggunakan susu segar strawberry dan dikurangkan sedikit susu manis. 1 adunan boleh dapat 16 mangkuk seperti dlm gmbr contoh... :)


Saturday, March 12, 2011

Pau Gebu ( water roux)

Bahan-bahanya

500 gram tepung pau ( low protein flour)
3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
220ml air suam+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux

-masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

untuk inti kelapa
3/4 cawan kelapa parut ( ros guna kelapa inti tu)
3 sudu besar gula merah
satu ikat daun pandan
sedikit air suam

1. campurkan semua bahan di dalam kuali dan gaul sebati, angkat dan sejukkan.

variasi inti bagi pau
sri kaya pandan
kacang merah
krim coklat

( Ros gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening. )

Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.


2. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.

3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.

-ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

pau sebelum dikukus

siap kukus dah, ade kedut sikit...heheheehe

gebu dan lembut teksturnya, rugi tak cuba...

Nota Tambahan

Tips-Tips untuk mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus

1. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. ( air kukusan lebih kurang 3/4 pengukus)

2. Jangan kukus pau terlalu lama ( masa yang ros sarankan hanya 6,7 dan 8 minit sahaja)

3. Apabila mahu menangkat pau yang sudah di masak, angkat sekali pengukus atasnya dan alihkan dari haba pengukus, angkat pau yang sudah masak dan letakkan di dalam bekas ( jarak-jarakkan pau, jangan ditindih antara satu sama lain) dan susun baki pau yang mahu dikukus, ulang langkah tadi sehingga selesai.

4.Pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, ( kalau nak lagi yakin boleh balut penutup pengukus dengan kain bersih).

Sunday, March 6, 2011

KEK COKLAT KUKUS
1 ½ cwn tepung gandum
1 ½ cwn gula
2 biji telur
½ cwn air panas
½ cwn minyak Mazola
1 cwn susu cair
½ sudu besar soda of bikarbonat
1 sudu besar esen vanilla
½ cwn koko

Campur semua bhn2 diatas , gaul rata dan tapis. Kukus ½ jam.
Klu nak kukus dlm cupcake.. 15 minit jer @ sampai masak...

Bahannya:
( adunan ini menghasilkan 10 biji pau, ..

250g tepung Hong kong/ tepung halus/ tepung waterlily/ tepung pau)- aida guna tepung Hong Kong .

1 camca teh Double- Acting baking powder

*1 camca teh instant yeast- aida guna mauripan

1/2 camca teh garam

25g lemak sayuran( shortening)

100ml air suam *

30g gula halus*

( *disatukan , kacau hingga sebati dan berbuih)

-Inti - Secukupnya ikut kegemaran masing2- Aida guna inti ayam + kentang wat macam inti karipap tu.

Caranya:)

1- Satukan tepung , Double-acting baking powder dlm satu bekas
dgn lemak sayurn dan gaul rata

2- masukan campuran yeast mula menguli hingga menjadi doh yg lembut dan tak melekat kat tangan dlm 15 minit.....tutup dan rehatkan doh dlm 45 minit / doh sekali ganda naiknya....

3- dah naik keluarkan doh dan uli sekejap.tumbuk2kan bagi udara keluar
dan bahagikan 10bahagian , ambil satu dan Bulat2 , leper2 dan isi inti , tutup kemas dan bulat2kan dan letak atas kerats minyak/daun pisang yg di potong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayuran . Buat hingga habis.

4- sementara kita membulat2kan pau tu dan rehatkan dlm 25minit didihkan air dlm kukusan ,

5-- kukus pau dlm 15 minit , angkat dan boleh dihidangkan panas @ suam.....sejuk pun pau masih lembut .......

Selmat mencuba.....

ayam lomak cili api

bahan2
1ekor ayam -dipotong 8 or 10

Perap ayam dgn sedikit kunyit serbuk dan 1tsp garam selama 15mins. Lalu goreng ayam setengah masak. Ketepikan.


Bahan untuk dikisar/blender
10biji cili padi (5hijau dan 5 merah)
20ulas bawang merah kecil
4ulas bawang putih
6biji buah keras
1 ibu jari kunyit hidup
1 ibu jari halia
1cm belacan

Semua bahan diatas dikisar hingga halus. Set aside.


1 ibu jari lengkuas dititik
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
1 asam keping
2sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
Santan cair 500ml
Santan pekat 500ml
garam secukup rasa


Cara memasak

Panaskan minyak dikuali. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi. Masukkan serai, lengkuas dan ayam. Kacau dan biarkan seketika. Lalu tuangkan santan cair.

Masukkan daun kunyit, daun limau purut dan biarkan sehingga mendidih. Kecilkan api dan masukkan asam keping, serbuk ketumbar, serbuk jintan, santan pekat dan garam. Gaul rata dan pastikan kuah mendidih dan ayam masak baru dimatikan api. Done!! :))

apam seri ayu,,,,

Bhn2
3 bj telur
240 gram gula
240 ml santan atau susu segar
1 sudu makan jus pandan
**(tp lina blender 5 helai daun pandan dgn 1/2 bj kelapa utk dptkan 240ml santan & tmbah sket pewarna hjau epal)
270 grm tepung gandum
1 sudu teh ovallate
1/2 bj kelapa (ambil ptih shj +garam+sket tepung kanji or tpg jgung)

Cara2
1. Telur dikisar bersama gula hgga kembang
2. Masukkan santan/susu sgar,ovallate dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati
3. Panaskan kukusan dan sapu rata mnyk pada acuan
4. Masukkan sdkt putih klapa dlm acuan & tekan padat. Kukus sebentar dlm 2-3 mnit kemudian tuang adunan tepung memenuhi acuan.
5. Kukus hingga masak anggaran selama 15 mnt.