CARA PUKUL MENTEGA DN GULA DGN SENDUK KAYU,MASUKKN TELUR GAUL RATA,KEMUDIAN MASUKKN BHN2 LAIN ULI HINGGA JADI DOH.TEKAN DLM ACUAN SEMPERIT.LETAK C
ERI ATASNYA,BAKAR SELAMA 20 MINIT.
Monday, October 10, 2011
. Bahan2an sambal belacan
~~~~~~
belacan..bakar dulu ciliapi...tumbuk halus cili merah ...tumbuk halus bunga kantan...hiris nipis limau nipis...jus limau masukkan dlm sambal..kulitnya dihiris halus mangga..potong dadu sedikit gula
cara2nyA ~~~~~~ tumbuk ciliapi dan cili merah hingga lumat masukkan belacan ..tumbuk ..gaul sebati...masukkan sedikit gula masukkan dalam bekas..masukkan mangga yg telah dipotong dadu..jus limau kasturihirisan bunga kantas dan hirisan limau kasturi..gaul sebati... siap untuk dihidang
Kaedah penyediaan : 1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu. 2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk. 3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau. 4. Cucukkan dasar tat dengan garfu. Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INTI KASTAD
Bahan-bahan : 2 sudu besar tepung gandum 2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung ( suka guna tepung kastad lagi) 8 sudu besar gula (ikut manis tekak sendiri) 2 cawan (500ml) susu segar (susu cair) 2 biji telur 2 sudu besar mentega
Kaedah penyediaan : 1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata. 2. Masukkan telur dan kacau rata. 3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan dan mentega. 4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul. 5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk mskkan sumer bhn sekali harung dlm periuk dan masakkan aje atas dapur...
Sunday, October 2, 2011
Senarai ramuan
Cake coklat:
2 cawan gula 1-3/4 cawan semua tujuan-tepung 3 / 4 cawan Hershey'S Koko 1-1/2 sudu teh baking powder 1-1/2 sudu teh baking soda 1 sudu teh garam 2 biji telur 1 cawan susu Sayur-sayuran 1 / 2 cawan minyak 2 sudu teh ekstrak vanila 1 cawan air mendidih
Chocolate Buttercream:
1 1 / 3 c. (22 SDM.) Masin mentega, dilembutkan 2 / 3 c. memendekkan (seperti Crisco) 6 ons. coklat tanpa gula, dicairkan dan disejukkan untuk datang menggoda bilik. 2 tsp. ekstrak vanila 1/4-1/2 c. susu berat / sebat krim, krim ringan, separuh dan separuh atau seluruh £ 2. (8 c.) gula serbuk 1-4 tbs. sirap jagung
Nota untuk video: Sesetengah orang menggunakan kertas minyak ke garisan bahagian bawah kuali mereka, tetapi saya sentiasa menggunakan kertas lilin. Kek atas sebab-sebab tertentu SENTIASA melekat ke bawah, betul-betul di tengah-tengah, tidak kira bagaimana baik saya gris kuali. Kertas lilin menyimpan ini daripada berlaku. Anda benar-benar tidak perlu menapis untuk membuat kek ini lembut atau kembang, tetapi saya cenderung untuk mempunyai ketulan dari tepung, atau serbuk koko, kadang-kadang malah gula. I LOVE botol gula-gula tersebut, saya menggunakan mereka untuk sirap jagung, minyak dan cuka, tidak menitis, ia indah! Dan ya tentu saja, mereka semua dilabel supaya kekeliruan tidak: D Saya telah menggunakan kopi di tempat air panas dengan beberapa keputusan yang BENAR-BENAR lazat. Saya cadangkan kopi berperisa, sesuatu yang akan melengkapkan coklat. Dan sebenarnya, sebahagian cecair panas mengapa saya suka melakukannya dengan tangan, kadang-kadang saya akan menggunakan pengadun sehingga tahap tersebut, jika tidak ia percikan keluar. Untuk mencairkan coklat saya meletakkan mangkuk kaca (anda juga boleh menggunakan logam) lebih sedikit periuk dengan air di dalamnya, biarkan air mendidih, kemudian haba ke bawah. Anda tidak mahu biarkan mendidih air di haba yang benar-benar tinggi, maka peluang stim masuk ke coklat anda. Lebur coklat menyita apabila ia datang ke dalam hubungan dengan air. Juga jangan biarkan masa lalu bilik coklat menggoda sejuk anda, anda akan berakhir ketulan wih coklat buttercream anda. Saya sebenarnya telah berlaku kepada saya sehingga sekarang saya tuangkan dalam semasa ia anak lelaki hangat. Saya yang sebenarnya digunakan di 1 / 2 dan 1 / 2 sebagai cecair saya, tetapi anda boleh menggunakan krim yang berat / sebat, krim ringan atau susu penuh, hanya memerhatikan konsisten anda.