Friday, June 3, 2011

biskut almond london

250 g butter
120 g gula ising- (kalau guna gula pasir, 100 gram je. kisar sampai halus)
100 gm tepung jagung
300 gm tepung biskut (red rose)
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplex (patut x yah letak sbb dh guna tpg biskut, tp aku nk letak gak)
1 sudu teh pure esen vanila
100 gram serbuk badam
badam biji (adunan ni dpt dlm 120 biji, so agak2 je la jumlah badam tu)

3/4 sudu teh baking powder

bahan lain :



1 bar coklat masak (update skit, jenama Tulip paling beshhhh)
2 sudu shortening (mentega pun boley la kalo x de, lebih elok guna cocoa butter)
badam cincang secukupnya
cup kertas secukupnya (dlm 100 lebih)

cara:

bakar badam dlm oven selama 15 mnt..guna suhu rendah, kite guna 150 darjah, tp guna api atas bwh

selang 2 3 mnt, buka dah alih2kan kedudukan
(jgn hanguskan, kalo x yakin, guna api bwh je...kalo hangus, aku x bertanggungjawab ye...huhuhuhu)
pastu pandai2 la rasa, kalo x berapa rangup, tambah masa lagi..(aku rasa ada la dlm semangkuk kecil, sampai haus tekak)
biasanya, badam ni akan merekah bila dh masak..
tp badam ni akan lebih rangup bila dh sejuk..dan jgn biar terdedah

yg badam cincang tu pun bakar gak dlm 7 mnt..
(leh nampak kaler dia jd perang skit (jgn hangus lak)


pukul mentega bersama gula hingga sebati..x yah lama sgt, cukup utk sebatikan je
masukkan telo, pukul lagi
kemudian masukkan serbuk badam, gaul sebati..
ayak bersama tepung jagung, baking powder dan emplex
masukkan ke dalam adunan, gaul sebati
ayak tepung biskut..masukkan skit2 kedalam adunan..sampai agak2 adunan boleh dikepal dan dibentuk
x perlu habiskan tpg kalau adunan dh cukup elok

adunan x boleh keras sgt..nti susah nk bentukkan
pastu leh la letakkan badam kat tgh2..balut cam biasa la
jgn besar sgt, cukup utk salutkan badam je sbb nti dia mengembang
bakar pd suhu 160 darjah selama 15 mnt (ikut oven masing2)

pastu biar sejuk dulu...

kalo leh rehatkan semalaman
isikan dlm paper cup, guna sudu kecil, sudukan coklat cair dgn cermat dan cepat
pastu tabur ngan badam cincang...
sejukkan sampai coklat beku...

dlm masa 1/2 jam, coklat dh elok je beku semua (kalo guna coklat bar jenama nur dan tulip la, yg lain aku x pasti)

cara nk cairkan coklat:

patah2kan coklat masuk dlm piuk kecil

didihkan air dlm piuk besar
bila air mendidih, letakkan piuk kecil yg ada coklat td ke dalam piuk air didih tu
jgn terkena setitis pun air, nti lambat beku sbb coklat merajuk
bila coklat dh cair semua, masukkan shortening, ni tujuan nk kilatkan coklat tu bila dh beku...



dlm adunan ni, aku guna emplex, yg ni mmg optional, x nk guna pun x pe
tp baik le guna sbb emplex ni akan mengekalkan kerangupan biskut tu masa acara penjemuran
huhuhuhu...bygkanla biskut dh kena coklat panas, pastu dedahkan pulak, x kena gaya, biskut leh jd kurang rangup berbanding sblm celup coklat...
pastu masa bentukkan tu, wat comel2 je, agak2 leh salut badam tu
sbb biskut ni mengembang pas bakar..0
masa bakar, biar bontot biskut tu cokalt gelap skit
tp bukan hangus tau
sbb biskut akan lebih rangup n x mudah lemau

No comments:

Post a Comment