Thursday, June 2, 2011

sate ayam dan daging

sateayam30cayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm

1 1/2 sudu kecil garam

4 sudu besar gula pasir

2 sudu besar madu

2 sudu besar minyak masak

lidi sate

minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar halus:

3 ulas bawang merah

2 biji buah keras

2 ulas bawang putih

3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk

4 cm halia

2 batang serai

4 cm lengkuas

1 sudu besar ketumbar } disangai

1 sudu kecil jintan manis } disangai

1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuatnya:

Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.

Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .

Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.

Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.

No comments:

Post a Comment