Saturday, June 11, 2011

Resepi Ayam Madu Lada Hitam

bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (dipotong empat)
  • 1 sudu makan lada hitam atau secukupnya (ditumbuk)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • madu secukupnya
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu makan sos plum (boleh juga guna sos tomato)
  • 1-2 sudu besar kicap pekat
  • garam secukup rasa
Cara-cara : Rebuskan ayam bersama garam dan air secukupnya hingga 1/2 masak. Kemudian toskan. Air rebusan jangan dibuang (boleh buat sup dan masak nasi). Gaulkan ayam dengan semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit. Kemudian digoreng hingga masak. Boleh juga dipanggang mengikut citarasa.

No comments:

Post a Comment