Kek Marble - Kali ke 2
Buat untuk kali ke - 2 ...yang ditempah oleh jiran, K.Lily.....kali ni ucu guna resipi dari Mat Gebu (DTS)...cuma diubahsuai corak ikut acit@myresipi (credit utk acit jugak) mengancam tak sarang spider ni.....anak ucu yang bongsu (akid) asyik merengek2 minta dibuatkan satu untuk dia.....sabar nye sayang...nanti ibu buatkan...tapi bukan sekarang yer...
Corak sebelum masuk oven... |
- 1/2 camca teh strawberi emulco
- 1 camca teh coklat emulco
Air tu lebih kurang 20ml dan gliserin 2 camca besar (dalam resepi memang ditimbang air dan gliserin). Kalau tak de gliserin pun tak pe (tapi kurang lembap lah skit kek tu).
RESEPI KEK MARBLE
Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
- Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
- Cara2..
- Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan
- Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
- Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
- Ikan Percik
Bahan-Bahan:3 ekor ikan kembung (termenung) yang besar2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)10 biji cili kering10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besarSedikit halia1 batang serai Sedikit belacan1 camca besar gula2 camca besar air asam jawaSedikit kunyit (ditumbuk)Garam secukup rasaCara:Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya. Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit, kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya. Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan - Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
- Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
No comments:
Post a Comment