Friday, July 15, 2011

laksa

Bahan-bahan:
1 kg ikan kembong atau tamban
10 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan, seikat daun kesum
5 labu bawang besar
9 biji cili kering, belacan sebesar ibu jari 1 camca kecil gula, garam secukup rasa
2 biji timun (dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
3 biji cili merah(dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)

Cara:
Ikan direbus bersama sedikit garam dan tiga keping asam keping. Isinya dimesin hingga hancur dan campurkan dengan air. Cili, bawang besar dan belacan dimesin hingga hancur dan masukkan ke dalam air ikan tadi. masaklah hingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Masaklah hingga pekat sedikit, masukkan gula dan garam secukup rasa. Hidangkan bersama sayuran tadi.

No comments:

Post a Comment