Thursday, July 28, 2011

Roti Manis
Bahan A:
1/2 cawan air suam,
1 sudu makan tepung gandum
1 paket yis
1 sudu makan gula


Campurkan kesemua bahan ketepikan seketika sehingga berbuih


Bahan B:
2 sudu makan butter - cairkan


Bahan C:
1 cawan gula (atau 12 sudu makan) cairkan jadi sirap dgn 1/2 cawan air (ini untuk menguli tepung) masa menguli, kalo tepung kurang air boleh tambah air suam sedikit demi sedikit.


Caranya:


Masukkan 3 cawan tepung dalam bekas adunan.
Campur kesemua bahan2 A, B & C tadi pastu uli jadikan doh...


Sudah uli, agak2 dohnya kenyal2 mcm doh roti canai yg besa tengok kat kedai mamak tu ler. Tak lembik sgt, tak kenyal sgt... yg sedang sedang ajaaaaaaaa hehehe
Kalo terlembik, tambah aje tepung sikit2 uli jadi kenyal semula...


Biarkan doh rehat sampai dia naik gebu, agak2 dalam 1/2 jam ler kot.
Lepas dlm 1/2 jam gitu dah boleh bentuk2kan (Jangan tumbuk doh, biarkan aje gebu than terus bentukkan) Dah boleh bulat2kan pastu susun dalam loyang pembakar.
Susun rapat2 pastu biarkan lagi dalam 40-45 minit... doh akan naik semula.


Lepas dah naik doh tu dalam loyang pembakar, boleh masukkan dalam oven.. bakar selama 30-40 minit ~ suhu 180 degree




** masa rehat doh, jgn tutup.. biarkan aje dia naik sendiri kena angin





No comments:

Post a Comment