Sunday, October 17, 2010

BIHUN SOTO


Hidangan untuk 4-6 orang

Bahan-bahan:

Untuk Soto (sup):

1 ekor ayam
12 biji telur puyuh – rebus
2 batang serai
1 cawan santan pekat
6 ulas bawang putih dan bawang merah – tumbuk bersama
1 sudu teh jintan manis, 1 sudu teh ketumbar , and 1 sudu teh jintan putih – tumbuk bersama
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa

Untuk Pelengkap:

1 paket Bihun – celur hingga lembut dan tos
500 gram taugeh – celur
2 sudu makan cili padi- ditumbuk
4 sudu makan kicap pekat
10 bawang merah – hiris dan goreng
1 bawang besar - dihiris

Arahan:

Rebus ayam dengan 5 mangkuk air bersama rempah-rempah yang telah ditumbuk, kayu manis, bawang dan serai. Masukkan garam secukup rasa.
Setelah ayam masak dan lembut, keluarkan ayam dan tos. Carik-carik isi ayam.
Untuk sos, campurkan cili padi tumbuk dengan kicap pekat. Tambah lagi kicap jika perlu.

Cara hidangan: Masukkan bihun ke dalam mangkuk, masukkan taugeh, carikan ayam, telur puyuh dan tuangkan sup soto ke atasnya. Hiaskan dengan hirisan bawang besar dan bawang goreng. Makan bersama kicap cili.

No comments:

Post a Comment