Saturday, October 30, 2010

resipi tom yam

Bahan-Bahan:

½ ekor ayam (dipotong kecil)

¼ kg udang

2 batang serai(ditumbuk)

2 labu bawang besar(dibelah enam)

1 kiub perasa tom yam

2 camca besar air asam limau nipis

¼ kg sotong

4 helai daun limau purut

4 biji cili hidup(ditumbuk)

2 biji tomato(dibelah enam)

2 camca besar cili boh atau cili serbuk

Gula dan garam secukup rasa

Cara:

Panaskan air dan masukkan cili boh.

Kemudian masukkan ayam, sotong, udang dan daun limau purut.

Setelah ayam masak, masukkan bawang besar, serai dan cili hidup.

Masukkan perasa tom yam, gula, garam dan air asam limau nipis.

Kacau hingga rata.

Akhir sekali, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.



No comments:

Post a Comment