Friday, October 29, 2010

NASI AYAM Istimewa

by Resepi Masakan Melayu on Friday, 29 October 2010 at 03:25

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sm halia yang diketuk
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit kicap cair

  • Untuk Nasi
  • 5 cawan beras
  • 3 sudu besar butter
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • air rebusan ayam tadi secukupnya
  • Sedikit garam.

Bahan Sos

  • 5 biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 sudu teh cuka, garam, gula
  • 1/2 cawan air

Untuk Sup

  • lebihan air rebusan ayam
  • 1 biji bawang besar kisar
  • rempah sup
  • garam
  • daun sup yg dihiris.

Caranya:

  1. Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan dilumur dengan 2 ulas bawang putih yang ditumbuk. 2 sm halia yang diketuk dan rebus hingga empuk.
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15 – 20 minit. Goreng hingga garing.
  3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
  4. Untuk sos - blendkan semua bahan. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar, jika suka.
  5. Untuk sup - air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup.





No comments:

Post a Comment