Saturday, October 30, 2010

kek ros marmar

BAHAN-BAHAN:

150g mentega
150g gula kastor
3 biji telur saiz sederhana
160g tepung naik sendiri,diayak
2 camca besar KRIMER SEJAT F&N
1/4 camca teh esen vanilla
2 titis esen ros
1 titis pewrna merah

CARA-CARA:

  1. alas tin pembakar persegi 18sm atau bulat 20sm dgn kertas minyak dan sapukan dgn sedikit mentega.Panaskan ketuhar pd suhu 170 c.
  2. potong mentega kpd kiub 2sm.biar lembut sedikit sebelum dicampur dengan gula.pukul hingga lembut dan kembang.masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga halus.
  3. masukkan separuh drpd tepung,disusuli dgn KRIMER SEJAT F&N.
  4. bahagikan andunan kpd dua.satu bahagian ditambahkan kpd esen vanilla dan bahagian yg satu lagi dititiskan esen ros serta pewarna merah.
  5. selang-selikan kedua-dua adunan ke dlm tin pembakar. untuk kesan marmar,putar adunan dgn hujung pisau kecil.bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek naik dan berwarna perang keemasan.biarkan kek sejuk sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment