Sunday, October 17, 2010

NASI AYAM HAKKA


Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam segar
  • Kicap cair
  • Minyak Bijian
  • Bawang merah 1 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • 1 ketul kecil halia
  • Beras 2 tin susu
  • 1 sudu besar garam
  • 1 sudu kecil serbuk perisa
  • Sedikit lada putih

Cara memasak:

  • Rebus ayam sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Cucuk paha ayam dengan lidi, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang dapat ditembusi.
  • Toskan ayam tersebut dan letak atas pinggan. Kita mesti menabur kicap cair diikuti dengan minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
  • Biar ayam sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam tekeluar barulah kita memotongnya. Ini untuk megelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika panas.
  • Air rebus ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari paras beras)
  • Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
  • Masukan tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Taruh garam, Ajinamoto dan lada putih.
    Biar nasi ayam masak dan sajikan selepas setengah jam.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment