Monday, January 31, 2011

karipap

Bahan-bahan ( banyak hasilnya.. )

  • inti karipap:
  • 1 kg kentang - dipotong dadu kecil.
  • 1/2 kg daging lembu @ ayam - dipotong kecil.
  • 5 sudu makan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air.
  • 7 bj bawang merah, 5 bj bawang putih & 2 cm halia muda - ditumbuk.
  • 5 sudu makan gula (ikut slera msing2) & garam secukup rasa.
  • 1 kg tepung gandum.
  • 31/2 senduk minyak msk (1 2/3 cawan).
  • 500ml air paip (1 botol mineral kecik) + 1 sudu makan garam.

Cara-cara

  1. pnskn 1 cawan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkn rempah kari.tumis hingga pecah minyak.masukkn daging n secawan air & tutup spaya daging cpt empuk.pstu masukkn kentang.masak hingga kentang empuk & inti kering.rasa garam gulanya.
  2. biar inti sejuk.
  3. pastry karipap:
  4. Dsc01632
    panaskn minyak hingga btol2 panas lalu curahkn ke dalam tepung.kacau rata dgn senduk.
  5. bila tepung dah mulai suam2, campurkn air garam sedikit2 smbil digaul/diuli hingga menjadi doh.air x semestnya habis digunakn.xperlu uli dgn kuat mcm buat donut.asal sdh sebati cukup.
  6. Dsc01645
    masukkn doh dlm plastik yg x bocor & ikat dgn getah.biar at least 15 minit supaya doh berpeluh & mnjadi lembut.
  7. Dsc01639
    ambil secubit doh lalu digentel bulat sebesar penutup btol mneral.buat dlm 15 bj dulu. ikat balik plastik doh.
  8. Dsc01640
    gelek guli2 doh hingga leper (jgn nipis sangat).letakkan sesudu inti & kelimkan.ulang membuat bola2 doh,gelek,isi inti & kelim.buat smpai habis.
  9. Dsc01638
    goreng dgn api perlahan supaya pastry x menggerutu.jika nk difrozenkn, goreng separa masak saja.
  10. - jika x bleh siap mengelim karipapni, jgn risau,pastry tahan 24 jm tanpa msuk fridge.(tp inti kne la msuk fridge..) -
  11. Klik untuk isi cara-cara di sini

No comments:

Post a Comment