Wednesday, January 12, 2011

Resepi TEPUNG GOMAK

on Tuesday, January 11, 2011 at 2:54am

Bahan-Bahan "A"

200 gram kacang hijau

1 biji kelapa parut putih

1/2 kilo gula timbang

300 gram gula pasir

2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"

600 gram tepung pulut

1 mangkuk air

400 gram tepung kacang hijau

Sedikit garam

Cara Penyediaan untuk Bahan "A"

1. Kacang hijau direbus sehingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur.

2. Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tuangkan air

gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam

ke dalam kuali di atas api yang sederhana besarnya.

3. Masak sehingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara Penyediaan untuk Bahan "B"

1. Uli tepung pulut dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut.

2. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.

3. Panaskan air dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak.

4. Angkat dan golek-golekkan di atas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.



No comments:

Post a Comment