Thursday, February 17, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARANG

Bahan-bahan :

2 keping ikan parang
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 sudu besar pes cili
belacan sebesar ibu jari
1 sudu besar kerisik
air asam secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa - jika perlu
2 biji tomato - dibelah 4
3 keping daun limau purut
minyak masak untuk menumis

Kaedah penyediaan :

1. Bersihkan ikan dengan air asam, bilas dan ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, belacan dan kerisik hingga menjadi pes.
3. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan pes tadi. Tumis hingga naik bau.
4. Masukkan pes cili dan goreng hingga wangi. Masukkan daun limau purut.
5. Tuangkan air asam jawa. Kacau rata dan masukkan ikan.
6. Biarkan mendidih dan terbalikkan ikan.
7. Bila ikan telah separuh masak, masukkan air secukup kuah yang diingini.
8. Perisakan dengan garam dan serbuk perasa. Biarkan didih hingga ikan masak.
9. Masukkan tomato dan biarkan didih sebentar. Siap untuk dihidangkan.

Anda mungkin juga meminati:

No comments:

Post a Comment