Sunday, February 27, 2011

Resepi Ikan Sepat Masin Bersambal Petai

Bahan-Bahan:

v 400 gram ikan sepat masin dan dipotong jejari

v 120 gram isi petai

v 100 gram cili merah/hijau

v 100 gram cili kering

v 100 gram bawang merah

v 50 gram bawang putih

v 28 sentimeter halia

v 2 helai daun cekur

v 2 sudu makan air asam jawa

v Minyak masak secukupnya

v Lada putih secukupnya

v Garam secukup rasa

v Gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak di kuali.

2. Ambil ikan sepat masin dan goring sehingga garing.

3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.

4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.

5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumiskan hingga naik minyak.

6. Masukkan pula air asam jawa, isi petia, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.

7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.

8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.

9. Angkat dan hidang

Resepi AYAM PERCIK

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (potong 8)
6 sentimeter halia
3 batang serai
3 labu bawang besar
2 helai daun kunyit
Ambil santan dari 1 biji kelapa

Sedikit garam dan gula
12 biji buah keras
6 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
6 helai daun limau purut

Cara Penyediaan:
1. Ayam yang sudah dipotong 8, dibersihkan. Kemudian masukkan dalam periuk bersama santan dan bahan yang telah digiling lumat.

2. Daun kunyit dikoyak-koyakkan, diramas dan seterusnya dimasukkan ke dalam periuk ayam.

3. Masak dengan api yang sederhana sambil dikacau kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Setelah mendidih, angkat dan sendukkan kuah yang jernih disebelah atas dan ketepikan.

5. Keluarkan ayam dari kuah yang pekat di sebelah bawah dan panggang ayam sambil di sapu air yang jernih pada ayam.

6. Biarkan hingga ayam masak dan hidangkan bersama kuah yang pekat.


Resepi AYAM GORENG KUNYIT

Bahan-Bahan:
1. Ambil ayam bahagian dada dan potong dadu
2. Kunyit hidup ditumbuk bersama sedikit tepung beras atau serbuk kunyit
3. Bawang besar (hiriskan)
4. Lobak merah (dipotong)
5. Cili merah dan cili hijau (dihiris)
6. Kacang panjang (dipotong)
7. Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:
1. Perap ayam dengan garam dan kunyit seketika.
2. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas, sehingga garing
3. Masukkan lobak merah, kacang panjang, cili dan bawang

4. Goreng seketika
5. Angkat dan toskan

No comments:

Post a Comment