Sunday, August 15, 2010

Kuih Kaswi


Kuih Kaswi


4 keping gula keret ( merah).....(masak gula merah dgn air dan daun pandan..pastikan bila sejuk jadikan 4 cawan air gula)
2 cawan tepung gandum
sebiji telur
sedikit kapur

Cara2..

1) Blender kesemua bahan2 di atas.....Kalau kurang manis campur sedikit gula pasir...(biasanya saya maniskan adunan sbb ketika kuih tu bila sejuk nanti tak kan terasa manis seperti sebelum masak)
2) Tuangkan bahan dalam loyang yg telah di lumur minyak...
3) Kukus lah dalam kukusan yg telah panas hingga masak selama lebih kurang 20 minit
4) Apabila sejuk baru di potong dan di gaul dgn kelapa parut yg di gaul dgn sedikit garam....

Tip untuk kita tau kuih telah masak...Apabila di colek dgn hujung jari, kuih tu tak melekit pada jari kita...ok..selamat mencuba dan hidang untuk bulan puasa nanti...

No comments:

Post a Comment