Thursday, August 5, 2010

Kuih Lopis

Kuih Lopis

Bahan-bahan ( 4-6 orang)

  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan
  • pewarna hijau
  • kelapa parut/kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
  • garam
  • 1 biji gula Melaka/ 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
  • 11/2 cawan air
  • *** daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula

Cara-cara

  1. Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna
  2. Toskan pulut tadi
  3. Masukkan santan dan secubit garam
  4. Kemudian masukkan dlm microwave sekurang2nya 15mins (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 mins untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
  5. Sediakan cling film/plastik dan oleskan sedikti margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atsanya
  6. Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi
  7. Sejukkan pulut sbelum dipotong
  8. Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
  9. Untuk air gulanya -masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes

No comments:

Post a Comment