Friday, May 27, 2011

kuih bakar @ baulu kemboja

Dsc01599_1_

Bahan-bahan ( loyang segi 4, 10 x 10 inci )

  • 11/2 mangkuk tepung gandum
  • 1 mangkuk gula pasir
  • 1 mangkuk telur ( 5 biji)
  • 1 mangkuk air daun pandan (5 helai)
  • 2 mangkuk santan (1 bj kelapa)
  • 1/3 sudu teh garam & sedikit pewarna hijau jika suka.
  • sedikit bijan utk tabur diatasnya
  • 2 sudu makan minyak masak utk kilatkn kuih

Cara-cara

  1. lenser acuan dgn minyak.jika guna acuan pecah 8, panaskn dlm oven dulu.( 9t kuih akn mudah lekang)
  2. Dsc02308
    dlm mangkuk,gaul rata tepung & gula. masukkan air pandan - kacau sebati, masukkan telur - kacau sebati dgn hand whisk je. bila dh agk licin baru masukkan bahan2 lain.
  3. org dulu2 boleh buat adunan jd licin tanpa guna blender.. tp, diorang kacau step by step la. tp, dh ada kemudahan ni.. kita blend je la adunan tu spaya licin..dlm 5-7 saat je jgn lama2 9t jd bahulu plk..
  4. masukkan dlm acuan & bakar dlm oven, 170c lebihkurang 40mnt @ lebih jika suka kerak yg tebal..hehe..
  5. Dsc03214
    ala lupa plk... sebelum dibakar, tabur bijan atas adunan..

No comments:

Post a Comment