Sunday, September 12, 2010
Abok-abok Sagu
bahan-bahan:
-1 kg kelapa parut
-(sudah dikupas kulitnya)
-500g sagu biji
-Garam halus dan Gula melaka secukupnya
-daun pisang(dilayur)
-Lidi secukupnya
Cara Membuatnya
1 Basuh sagu biji.Tapis dan biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.
Kemudian boleh dihidangkan diwaktu petang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment