Bahan-Bahannya:
- 3 biji terung panjang
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 2 sudu besar udang kering
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah atau 1/2 biji bawang besar
- Minyak untuk menumis
- 3-4 biji belimbing buluh(pilihan saja)
- 3-4 biji lada hijau(pilihan saja)
- 1/4 keping gula melaka
- Garam secukup rasa
Caranya:
- Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
- Terung pula, potong dua dan setiap bahagian itu belah empat tetapi jangan sampai terputus
- Tumis bahan blend tadi dengan rempah kari, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan biarkan sampai mendidih.
- Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
- Rasakan masin manisnya. Kalau ada yang terkurang bolehlah ditambah.
No comments:
Post a Comment