Thursday, September 2, 2010

Resepi Ikan Kukus HaliA


BAHAN-BAHAN


1 ekor Ikan Siakap – di bersih

2 inci Halia – di hiris halus

3 biji Bawang merah – di hiris halus

2 ulas Bawang putih – di hiris halus

5-10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik daun ketumbar (dihiris) daun bawang

1/2 biji Lobak merah – di hiris memanjang

2-5 Cendawan shitake – di hiris halus

1 biji Air limau nipis

2 sudu besar Sos Tiram

1 sudu besar Kicap Cair

1 sudu kecil Gula

4 sudu makan Air

Cara-Caranya:

1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.

2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.

3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.

4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.

No comments:

Post a Comment