Bahan:-
- 100 gm tepung naik sendiri
- 2 sb. gula kastor
- secubit garam
- 2 biji telor, diasingkan
- 75 ml susu segar (*akak tambah sikit jd 85 ml)
- 1 sb. minyak sayur
- 1/2 sk. esen vanila
Cara-Cara:-
- Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan, masukkan gula dan garam. Gaul rata.
- Buat lubang di tengah tepung, masukkan kuning telor, suus segar dan esen vanila dan minyak.
- Kacau rata dengan whisk hingga sebati.
- Pukul putih telor dalam bekas yang bersih dan kering hingga bertanduk (stiff)
- Masukkan 1/4 bahagian putih telor ke dalam adunan tepung tadi dan sebatikan untuk meringankan adunan. Kemudian masukkan lebihan putih telor dan kacau balik perlahan-lahan.
- Panaskan non stick pan dan sapukan sedikit minyak, guna api perlahan.
- Letakkan 2 sudu besar adunan di tengah pan. (biarkan jarak 2 cm di antara tepi pan).
- Bila telah nampak menggelembung, terbalikkan pancake dan masak lagi sebelah bahagian. Biarkan kedua2nya masak keperangan.
- Hidangkan panas-panas dengan filling atau syrup kegemaran.
No comments:
Post a Comment