Bahan-Bahannya:
1 1/2 kilo kerang segar
Secawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
2-3 batang serai diketuk sehelai daun kunyit dicarik-carik
Segenggam cili padi dihiris (ikut kepedasan masing-masing)
3 ulas bawang merah dihiris nipis
Sesenduk minyak masak
Sesudu teh garam
Cara-Caranya:
1. Bersihkan kerang.Seeloknya berus kulit kerang dengan berus sabut. Cuci bersih bersih.
2.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang dengan cili padi hingga layu. Masukkan serai dan kerang. Gaul-gaulkan dan tutup kuali. Kerang akan menghasilkan airnya sendiri. Jadi jangan tambah air. Masak selama lebih kurang 15 minit, gaul dan balikkan sesekali.
3.Tambahkan santan, garam dan masukkan daun kunyit. Gaul-gaulkan sebentar sekadar melayukan daun kunyit dan angkat. Sedia untuk dihidang dan dimakan.
No comments:
Post a Comment