Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (Boleh juga guna sotong rendam, rebus juga)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah - daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut citarasa anda.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
NOTA:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam. Oleh itu jangan masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya.
Cara Memasak:
- Blend cili kering, udang kering dan air rebusannya, gula, bawang putih dan bawang merah.
- Pijarkan sedikit minyak di dalam kuali
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Jangan sampai garing.
- Masukkan sos tiram
- Masukkan udang dan daging rebus
- Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk Menghidang:
- Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
- Masukkan ke dalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika anda suka.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment