Tuesday, September 28, 2010

Asam Rebus Ikan Parang


Bahan-Bahannya:

3 potong ikan parang

1 keping asam keping

Garam secukupnya

3 batang serai – dititik

1 labu bawang besar- dipotong 8

Air secukupnya

Bahan Kisar -

1 inci halia

6 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 biji tomato masak

1 labu bawang merah

½ inci lengkuas

15 biji cili kering

6 biji cili api

3 biji cili merah

Caranya:

1. Dalam periuk, masak bahan kisar bersama air, asam keping, serai yang dititik sehingga mendidih

2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana (5 – 10 minit)

3. Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment