Sunday, September 12, 2010

Resepi Rendang Kerang


BAHAN-BAHAN:

Bahan A ( dikisar)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
50 gram lengkuas
50 gram kunyit hidup
50 gram halia
sedikit cili padi
100 gram cili kering
1 sudu garam kasar

Bahan B
1 kg kerang - rebus & buang kulit
50 gram jintan manis
200 gram santan
100 gram kerisik
1 helai daun kunyit – hiris halus (jika suka)



Cara Penyediaan:

1. Masukkan kesemua bahan A ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
2. Masuukan jintan manis, santan dan kerisik. Gaul rata.
3. Setelah terbit minyak, masukkan kerang dan daun kunyit. Gaul rata sehingga masak.
4. Rasa garam, jika kurang masin tambah sedikit garam halus. Masak hingga kering jika suka. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment