Tuesday, September 28, 2010

Resepi Siput Sedut Masak Cili Api


Resepi Siput Sedut Masak Cili Api

by Resepi Masakan Melayu on Saturday, 25 September 2010 at 20:13

Bahan Utama:

1 kg siput sedut - potong belakangnya dan bersihkan

2 cawan santan cair

2 santan pekat

1 biji ubi keladi - potong kecil dan rebus

1 helai daun kunyit - disiat

Bahan Kisar:

20 tangkai cili api - tambah atau kurangkan ikut citarasa pedas

3 ulas bawang kecil

1 sudu garam kasar/ secukup rasa

1 inci kunyit hidup/ 1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Penyediaan:

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk. Panaskan atas api kecil sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.

2. Masukkan santan pekat sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.sekali lagi.

3. Angkat dan hidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment