Thursday, July 21, 2011


AYAM MASAK SRI MEDAN
Sumber : Buku Hidangan Raya Istimewa (Chef Azrah)

BAHAN A:
300 gm ayam - dipotong kpd beberapa kepingan besar dan diperap dengan garam)
½ cawan minyak masak
100 gm tomato (dikisar halus) - Ayu guna 50 gm tomato puri)
½ biji bawang besar - dihiris

BAHAN B: (dikisar halus)
2 sudu makan cili boh (kalau nak pedas, boleh tambah lg)
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
75 gm bawang merah (± 10 ulas - bergantung pd size bawang)

BAHAN HIASAN:
Daun ketumbar
Daun salad

CARA-CARA:
1. Panaskan minyak dan goreng kepingan ayam hingga perang.. Ketepikan..
2. Keluarkan lebihan minyak tadi dan tinggalkan sket jerk dalam kuali.. Goreng bawang besar hingga perang..
3. Masukkan bahan B dan goreng sehingga berbau harum..
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa..
5. Masukkan kepingan2 ayam dan tomato puri.. Goreng sehingga kuah menjadi pekat.. (Ayu tambah air sket sbb Ayu suka berkuah)
6. Tuangkan ke atas pinggan yang diletakkan daun salad dan tabur daun ketumbar..

No comments:

Post a Comment