Friday, July 15, 2011

Kek Marble - Kali ke 2


Buat untuk kali ke - 2 ...yang ditempah oleh jiran, K.Lily.....kali ni ucu guna resipi dari Mat Gebu (DTS)...cuma diubahsuai corak ikut acit@myresipi (credit utk acit jugak) mengancam tak sarang spider ni.....anak ucu yang bongsu (akid) asyik merengek2 minta dibuatkan satu untuk dia.....sabar nye sayang...nanti ibu buatkan...tapi bukan sekarang yer...

Corak sebelum masuk oven...

  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco
Air tu lebih kurang 20ml dan gliserin 2 camca besar (dalam resepi memang ditimbang air dan gliserin). Kalau tak de gliserin pun tak pe (tapi kurang lembap lah skit kek tu).

RESEPI KEK MARBLE

Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  1. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  2. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  3. Cara2..
    1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan
    2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
    3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
      1. Ikan Percik


      Bahan-Bahan:
      3 ekor ikan kembung (termenung) yang besar
      2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)
      10 biji cili kering
      10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
      Sedikit halia
      1 batang serai Sedikit belacan
      1 camca besar gula
      2 camca besar air asam jawa
      Sedikit kunyit (ditumbuk)
      Garam secukup rasa
      Cara:
      Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya. Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit, kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya. Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan



    4. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
    Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan.
  4. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.



No comments:

Post a Comment