Wednesday, July 6, 2011

PUTERI AYU
BAHAN BAHAN: 4 cwn tpg gandum 1 1/2 cwn gula 3 biji telur 1 sdb ovelet 1 sdb baking powder 1 1/2 cwn santan (1 peket santan+ 1 1/2 cwn air) warna hijau INTI: 1 biji kelapa parut putih 1 sdm tpg kanji(atau tpg gamdum) 1 sdk garam atau secukupnya,digaul semua. CARA MEMBUAT: Pukul telur dgn gula agak kembang,masukkan ovelet,pukul lg,hingga menjadi adunan berkrim, masukkan tepung sedikit sedikit selangseli dgn santan smp habis. panaskan kukusan. sapu acuan puteri ayu dgn sedikit minyak agar bila masak tidak melekat, ambil inti kelapa tadi masukkan sedikit dlm acuan dan tekan2 supaya kemas, tuang adunan dlm acuan dan kukus 5 minit,

No comments:

Post a Comment